Suorakulmainen jäävuori tuli kuuluisaksi, kun Nasan tutkijat nappasivat siitä kuvia 16. lokakuuta. Kuva: Jeremy Harbeck / Nasa
Suorakulmainen jäävuori tuli kuuluisaksi, kun Nasan tutkijat nappasivat siitä kuvia 16. lokakuuta. Kuva: Jeremy Harbeck / Nasa
Landsat 8 -satelliitin kuva 14. päivä lokakuuta. Kuva: Nasa
Landsat 8 -satelliitin kuva 14. päivä lokakuuta. Kuva: Nasa

Erikoinen jäävuori on nyt avomerellä sulamassa.

Pari viikkoa sitten maailmalle levisi kuvia poikkeuksellisesta, lähes täydellisen suorakulmaisesta jäävuoresta Etelämantereella.

”Usein tulee vastaan suorakylkisiä jäävuoria, mutta en ole koskaan nähnyt tällaista, jossa kulmat ovat näin suorat”, Nasan tutkija Jeremy Harbeck kommentoi lokakuussa. Harbeck nappasi ensimmäisen kuvan jäävuoresta Icebridge-hankeessa, jossa Etelämantereen jäätikön liikkeitä seurataan ilmasta käsin.

Erikoisen jäävuoren syntyhistoriasta ja liikkeistä on nyt saatu uutta tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvinaisen kurinalaisesta muodostaan huolimatta jäävuori on lohjennut aivan tavalliseen tapaan Larsen C -jäähyllystä, jonka kohtaloa on seurattu pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuoden heinäkuussa Larsenista irtosi peräti 6 000 neliökilometrin kokoinen jäävuori, joka on yksi historian suurimmista. Aluksi ajateltiin, että suorareunainen jäävuori olisi puolestaan irronnut tästä suuresta jäävuoresta, jonka nimi on A-68.

Lohkeamisen uskottiin tapahtuneen varsin hiljattain, sillä jäävuoren kulmien ei uskottu voivan pysyä näin särmikkäinä kovin pitkään. Näin ei kuitenkaan ole.

Kummasteltu kappale irtosi Nasan mukaan jo viime vuoden marraskuussa. Se on siis ollut matkalla jo kelpo tovin ja säilyttänyt silti muotonsa.

Satelliittikuvista näkyy, että jäävuori on lohjennut Larsen C:n reunasta, joka paljastui merelle, kun jättimäinen A-68 lohkesi matkoihinsa, kertoo Universe Today.

Sen jälkeen särmiö on kellunut kohti pohjoista jäähyllyn ja A-68:n välisessä salmessa, jossa se on selvinnyt ehjänä melkoisesta rynkytyksestä.

Meressä kelluva valtava A-68 on noin Uudenmaan kokoinen. Se hakkaa niin sanottua Bawdenin jäänousua vasten ja lohkoo jäästä irti lisää samanmuotoisia vuoria. Nasan jäätikkötutkija Chris Shuman kuvaa tätä ”pähkinänsärkijäksi”.

On harvinaista, että jäävuori on säilyttänyt muotonsa näin pitkään, mutta sen syntyprosessi ei ole poikkeuksellinen, kertoo tutkija Sue Cook The Conversation -lehteen kirjoittamassaan artikkelissa.

Jäävuorista tulee monelle ensimmäisenä mieleen muhkurainen lohkare, jollainen upotti esimerkiksi Titanicin. Pohjoisesta mannerjäästä irtoavat jäävuoret ovatkin juuri tällaisia.

Sen sijaan Etelämantereen jäätikön reunat kelluvat meren päällä jäähyllyinä, jolloin jää lohkeaa irti sen luontaisen kiderakenteen myötäisesti. Lähes täydellisiä suorakulmioitakin voi muodostua.

Jäävuori on nyt noin 1 500 metriä pitkä ja 900 metriä leveä. Kuvan oton jälkeen se on kellunut avomerelle, jossa se sulaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla