Tykätyt teinit piinaavat herkästi ikätovereitaan.

Nuoret, jotka ovat varsin suosittuja ikätoveriensa keskuudessa, kiusaavat eniten muita, toteaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

"Tuloksemme perusteella näyttää siltä, että korkean sosiaalisen aseman saavuttamiseen nivoutuu jonkinlaista antagonistista käyttäytymistä", sanoo tutkija Robert Faris Kalifornian yliopistosta Davisista.

Asia selvisi, kun sosiologit luotasivat yli 3700 kahdeksas-, yhdeksäs- ja kymmenesluokkalaisen käyttäytymistä kouluvuoden aikana. Nuorten aggressiivisuutta arvioitiin sen perusteella, kuinka hanakasti nuori kiusasi koulutovereitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että muiden kiusaaminen yltyi sosiaalisen hierarkian aseman kohenemisen myötä melkein huipulle saakka. Pahimmat kiusaajat löytyivät kouluhierarkian top kahden prosentin kynnykseltä. Tälle tasolle kivunnut oli 28 prosenttia aggressiivisempi kuin hierarkian alatasolla – ja neljäkymmentä prosenttia aggressiivisempi kuin kaikista suosituimmat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähiten kiusaamista harrastetaan aivan hierarkian huipulla ja pohjalla, tutkijat toteavat. Syyt ovat kuitenkin erilaiset. Pohjakastiin kuuluvilla ei ole sosiaalista valtaa tai kykyä aggressiivisuuteen. Pidetyimmillä nuorilla taas ei ole tarvetta käyttäytyä aggressiivisesti.

"Mikäli huippusuosittu käyttäytyisi aggressiivisesti, hänen asemansa luultavasti horjuisi. Todennäköisesti hän hyötyy enemmän kiltteydestä. Toisaalta voi olla niinkin, että eniten tykätyt ovat alun perinkin ystävällisimpiä", Faris aprikoi.

Tutkimuksen julkaisi American Sociological Review. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla