Sähköautoissa uudet nopeasti ladattavat akut olisivat erityisen hyödyllisiä. Kuvassa Tesla Roadster. (<A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:TeslaRoadster-front.jpg>Wikimedia Commons</A>)
Sähköautoissa uudet nopeasti ladattavat akut olisivat erityisen hyödyllisiä. Kuvassa Tesla Roadster. (Wikimedia Commons)

Uusi teknologia mahdollistaa huipputehokkaan litiumakun lataamisen hetkessä.

Uudenlainen paljon energiaa varastoiva, tehokas litiumakku esiteltiin tämän viikon Naturessa.

Akku latautuu hyvin nopeasti ja sen tehotiheys on noin sata kertaa suurempi kuin tavallisessa litiumioniakussa.

Akkujen ajatellaan yleensä olevan hitaita latautumaan ja antamaan energiaa, jos niiden energiatiheys on suuri. Jos akun halutaan antavan paljon tehoa, siitä on jouduttu maksamaan huonompana energiatiheytenä, eli akku on varastoinut vähemmän sähköä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat Byoungwoo Kang ja Gerbrand Ceder Masschusettsin teknisestä yliopistosta kehittivät akun, joka sekä säilyttää paljon energiaa että vapauttaa sen nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He käyttivät akuissa nykyisin jo melko tavallista litiumrautafosfaattia ja päällystivät sen samankaltaisella yhdisteellä, jossa on kuitenkin hieman vähemmän rautaa, fosforia ja happea ja kuumentamalla saivat sen muodostamaan lasimaisen pinnoitteen, joka kiihdyttää litiumionien liikkuvuutta.

Teknologian ansiosta kännykän akun voisi ladata muutamissa sekunneissa. Erityisen hyödyllistä nopea ladattavuus ja suuri teho olisi sähköautoissa.

Koska materiaali ei ole uusi - vain tapa jolla sitä käsiteltiin - teknologia voi Cederin mukaan tulla markkinoille jo parissa kolmessa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla