Tobramysiini-antiobiootti tuhoaa vain superbakteerin pintakerroksen (vasen), sen sijaan gallium kuolettaa sen sisältä käsin (oikea). Kuva: <span class="photographer">Pradeep Singh</span>
Tobramysiini-antiobiootti tuhoaa vain superbakteerin pintakerroksen (vasen), sen sijaan gallium kuolettaa sen sisältä käsin (oikea). Kuva: Pradeep Singh

Bakteeri nujertuu, kun se houkutellaan syömään myrkyllistä metallia.

Samanaikaisesti kun antibioottiresistenssi johtaa yhä vaarallisempien superbakteereiden kehittymiseen, tutkijat yrittävät löytää uusia aseita niiden nujertamiseen. Journal of Clinical Investigation -lehti raportoi uudesta lähestymistavasta, jossa superbakteeri Pseudomonas aeruginosa houkutellaan syömään myrkyllistä metallia. Myrkky tappaa bakteereita tehokkaammin kuin mikään nykyinen antibiootti.

Pseudomonas aeruginosa on antibioottiresistenssin kannalta hankalimpia bakteereja. Bakteerikasvusto muodostaa ympärilleen paksua kiisseliä, joka täyttää esimerkiksi kystistä fibroosia sairastavien keuhkot ja voi johtaa potilaiden kuolemaan. Se voi aiheuttaa myös pahoja infektioita keinonivelten päälle tai hidastaa haavojen paranemista.

Bakteerilla on kuitenkin yksi heikkous: se vaatii lisääntyäkseen rautaa. Washingtonin yliopiston tutkija Pradeep Singh tarjosikin raudan sijasta bakteereille galliumia, jonka ionit ovat kooltaan ja varaukseltaan saman kokoisia kuin raudalla, mutta joka ei kykene hoitamaan raudan tehtäviä bakteerin aineenvaihdunnassa. Bakteerit eivät tunnistaneet galliumia, vaan ottivat sitä sisäänsä - ja kuolivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Singhin mukaan gallium vaikuttaa lupaavalta superbakteerien torjunnassa. Kokeissa pienetkin galliummäärät vähensivät nopeasti hiirten bakteerikasvustoja. Koska menetelmä vaikuttaa bakteerien ravinnonsaantiin, sille tuskin kehittyy vastustuskykyä kovin nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Sciencen sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla