Tutkimustuloksen avulla joidenkin superbakteerien antibioottiresistenssi saadaan ehkä purettua. 

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa pystyneet selvittämään, millä tavalla tietyt bakteerit kehittävät itselleen vastustuskyvyn antibiootteja vastaan.

Jo muutaman vuoden ajan on tiedetty, että usean superbakteerin taustalla on cfr-nimisen geenin aikaansaama proteiini. Ei kuitenkaan ole tiedetty, miten tämä proteiini tekee bakteerista vastustuskykyisen antibiooteille.

Penn Staten yliopiston tutkijat ovat saaneet selvitettyä, miten bakteerin vastustuskyky syntyy molekyylitasolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monien antibioottien toiminta perustuu siihen, että ne tarrautuvat bakteerien soluissa ribosomeihin ja häiritsevät niiden toimintaa lopulta tappaen bakteerin. Selvisi, että cfr-geenin tuottama proteiini estää antibiootin kiinnittymisen ribosomeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Penn Staten yliopistossa tehty tutkimus saattaa auttaa kehittämään yhdisteitä, joiden avulla proteiinin toimintaa voidaan häiritä ja mahdollistaa antibiootin toiminta bakteerissa.

Antibiooteista piittaamattomista superbakteereista on riesaa muun muassa sairaaloissa mutta myös muualla väestön keskuudessa, ympäri maailman. Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut ohjelman, jolla antibioottiresistenssien bakteerien leviäminen yritetään saada kuriin.

Tutkimuksen julkaisi Science-lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla