Geenimuunneltu lohi kasvaa altaassa vuodessa moninkertaisesti isommaksi kuin muuntelematon lajitoveri. Kuva: <span class="photographer">Robert Devlin</span>
Geenimuunneltu lohi kasvaa altaassa vuodessa moninkertaisesti isommaksi kuin muuntelematon lajitoveri. Kuva: Robert Devlin

Geenimuunnellut kalat eivät ehkä olekaan oletetun kaltainen uhka luonnonlajeille.

Kalojen geenimuuntelu on herättänyt muun muassa pelon siitä, että karkuun päässeet siirtogeeniset kalat syrjäyttäisivät luontaiset lajit ravintokilpailussa.
Nyt PNAS:issa julkaistu kanadalaistutkimus tarjoaa hieman huojennusta huoliin.

Kun ylimääräistä kasvuhormonia tuottavat geenimuunnellut hopealohet (Oncorhynchus kisutch) siirrettiin luonnollisen kaltaiseen ympäristöön, ne eivät kasvaneetkaan odotetusti. Kasvualtaassa superlohet hujahtavat jopa 25 kertaa villejä muotoja suuremmiksi, mutta luonnollisen kaltaisessa ympäristössä ne kasvoivat vain tuplasti villejä kantoja isommiksi. Luonnonmukaiseen ympäristöön siirretyt lohet myös söivät vähemmän kuin "pussilohet".

Tutkijat kuitenkin varoittavat vetämästä tutkimuksestaan liian nopeita päätelmiä. Vaikka tulos on odottamaton, luonnollisen kaltainen ympäristö ei ole sama kuin oikea luonnonympäristö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa kaloja kasvatettiin säiliössä, jossa oli virtaavaa vettä, puunrunkoja, kiviä ja muuta luonnonroipetta. Ravinnokseen ne saivat kirjolohen poikasia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Sciencen sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla