Taiteilijan näkemys GJ 1214b-planeetasta, joka kiertää punaista kääpiötähteä 40 valovuoden päässä maasta. Kuva: <span class="photographer">David A. Aguilar, CfA
</span>
Taiteilijan näkemys GJ 1214b-planeetasta, joka kiertää punaista kääpiötähteä 40 valovuoden päässä maasta. Kuva: David A. Aguilar, CfA

GJ1214b on pienempi, viileämpi ja Maan kaltaisempi kuin muut tunnetut eksoplaneetat.

Tähtitieteilijät ovat löytäneen "supermaan", joka kiertää punaista kääpiötähteä 40 valovuoden päässä Maasta. Kaukainen planeetta löytyi joukolla maahan pystyttetäviä kaukoputkia, jotka eivät olleet kummempia kuin ne, joita tähtiharrastajat käyttävät takapihoillaan. Näin tuli todistetuksi, että Maan päällä toimivalla nykytekniikalla on mahdollista havaita Maan kaltaisia, mahdollisesti elämälle sopivia planeettoja muista aurinkokunnista.

Nyt löytynyt planeetta, GJ1214b, kiertää tähtensä, pienen punaisen ja himmeän GJ1214:n 38 tunnissa vain kahden miljoonan mailin etäisyydellä. Lämpötilaksi planeetan pinnalla on arvioitu 200 celsiusastetta, mikä on liikaa elämälle.

Planeetta on massaltaan kuusi kertaa Maan painoinen. Supermaaksi sanotaan planeettoja, jotka ovat massaltaan 1-10 kertaa Maan kokoisia. Läpimitaltaan se on vajaat kolme kertaa maan suuruinen. Tiheydestä voi ounastella että se sisältää kolme neljäosaa vettä ja jäätä ja yhden neljänneksen kivea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Vaikka siellä on kuuma, se näyttä olevan vesimaailman, luonnehti Zachory Berta, Harvard-Smithsonianin opiskelija, joka ensimmäisenä huomasi planeetan jäljet datan joukosta. "Se on paljon pienempi, viileämpi ja enemmän Maan kaltainen kuin mikään muu tunnettu eksoplaneetta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla