Tomaatista kasvaa ravinteikkaampi, kun se kypsyy sinisessä valossa.

Oikeassa valossa ruuasta kuin ruuasta voi kasvaa superruokaa, viittaa tuore suomalaistutkimus. Oulun yliopiston tutkijat onnistuivat lisäämään ruokakasvien ravinnetiheyttä yksinkertaisesti näyttämällä niille sinistä valoa.

Tutkimuksessa huomattiin, että sininen valo lisäsi terveyttä edistävien fytokemikaalien määrä persiljassa 11:llä, basilikassa viidellä ja tomaatilla 16:lla erilaisella yhdisteellä. Näitä yhdisteitä esiintyy luonnostaan runsaasti monessa superruuaksi tituleeratussa raaka-aineessa.

Tutkimus osoittaa, että näiden yhdisteiden edustamia ”arktisia aromeja” pystytään tuottamaan missä päin maailmaa tahansa. Ravinteiden lisääminen ei edellytä pohjoista sijaintia, vaan vain sinistä lisävaloa. Luonnossa sinistä valoa esiintyy sitä enemmän, mitä alhaisemmasta kulmasta aurinko paistaa. Erityisen paljon sitä säteilee kesäöisin napapiirin pohjoispuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimustulos auttaa kasvinviljelijöitä parantamaan tuottavuuttaan. Mikäli he onnistuvat moninkertaistamaan tuottamansa kasvibiomassan ravinnetiheyden, he voivat säästää muun muassa ravinteista ja kasvatustilasta syntyvissä tuotantokuluissa. Innovaatio on myös ekologinen, sillä led-valo kuluttaa vain 20–30 prosenttia tavallisen kasvihuonelampun vaatimasta energiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa Natural Product Communications -sarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla