Koira huolestuu, jos vastaantuleva lajikumppani heiluttaa vasemmalle.

Koirat ilmaisevat itseään hännän heilutuksella täsmällisemmin kuin luulisi. Heilutuksen suunnalla on suuri merkitys, ja sen tietävät myös toiset koirat. Ne reagoivat lajitoveriinsa eri tavalla rippuen siitä, heiluttaako tämä häntää vasemmalle vai oikealle puolelle, kertoo italialainen tutkimus.

Tutkimusryhmä on jo aiemmin selvittänyt, että koirat heiluttavat häntää oikealle ollessaan hyvällä mielellä, esimerkiksi nähdessään isäntänsä tai emäntänsä. Häntä heiluu vasemmalle, kun tunnelma on negatiivinen, esimerkiksi epäystävällisen koiran tullessa vastaan. Tämä johtuu siitä, että koiralla on ihmisen tavoin epäsymmetrisesti organisoituneet aivot ja puoliskoilla on erilaisia tehtäviä. Vasemman aivopuoliskon aktivoituessa häntä liikkuu oikeaan, oikean aktivoituessa vasempaan.

Uuden tutkimuksen mukaan koirat osaavat myös lukea toistensa hännänheilutusta. Tutkijat näyttivät koirille hännänheilutusvideoita ja havainnoivat eläinten reaktioita. Kun koira heilutti videolla häntää vasemmalle, katsojakoiran syke tiheni ja se alkoi näyttää jännittyneeltä. Kun koira videolla heiluttii häntää oikealle, katsojakoira pysyi täysin tyynenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koirat eivät viesti hännällään tarkoituksellisesti. Tutkijat arvelevat, että heilutus on pikemminkin tahaton seuraus jomman kumman aivopuoliskon aktivoitumisesta. Viestin ymmärtämisestä voi silti olla hyötyä omistajlle tai vaikkapa eläinlääkärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla