Pienemmässä yhteisössä väestöryhmät sekoittuvat helpommin.

Mitä suurempi sosiaalinen yhteisö on, sitä epätodennäköisempiä ovat ystävyyssuhteet yli etnisten rajojen, osoittaa Michiganin ja Pekingin yliopistojen tutkimus. Ystävystymisessä ei ole kyse vain henkilömieltymyksistä, vaan sosiaalisista yhteyksistä, jotka vaikuttavat ihmisten mahdollisuuteen tutustua toisiinsa.

Tutkijat Siwei Cheng ja Yu Xie kehittivät mallin, joka kuvaa sosiaalisen kontekstin vaikutusta kaverisuhteiden muodostumisessa. Kaverin valinnassa vaikuttavat tutkijoiden mukaan useat perusteet, kuten ikä, koulutus, harrastukset, luonteenlaatu, uskonto ja poliittiset näkemykset. Mallissa myös oletetaan, että ihmiset poimivat kaverinsa mieluiten omasta etnisestä ryhmästään.

Mallin mukaan ihmisillä on pienissä sosiaalisissa yhteyksissä vaikeampi löytää omasta etnisestä ryhmästä kaveri, joka vastaa muissakin suhteissa mieltymyksiin. Sen sijaan suuremmissa kuvioissa tällainen kaveri löytyy todennäköisemmin. Toisin sanoen silloin solmiutuu harvemmin kaverisuhteita etnisten rajojen ylitse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvaltalaisten koululaisten ystävyyssuhteiden kartoitus tuki mallin ennusteita. 4 745 lukiolaista kattanut tarkastelu osoitti, että koulukoon kasvaessa vähenivät etniset rajat ylittävät kaveruudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat päättelevät, että suurkoulut lisäävät väestöryhmien eristäytymistä toisistaan.

Tutkimuksen julkaisi Pnas. 

Vierailija

Asiaa!

Mä olenkin aina sanonu että maahanmuuttajat pitäisi sijoittaa pieniin kuntiin maaseudulle.

Tuokin artikkeli puhuu puolestaan.

Myös kunta saa lisää kuluttajia ja veronmaksajia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla