Suippomadonlakki on yksi psilosybiinisienistä. Kuva: kaal-kopje / Wikimedia Commons
Suippomadonlakki on yksi psilosybiinisienistä. Kuva: kaal-kopje / Wikimedia Commons

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

Huumeista vähiten varallisia ovat etenkin psilosybiiniä ja psilosiinia sisältävät ”taikasienet”. Tämä kävi ilmi maailmanlaajuisessa Global Drug Survey -tutkimuksessa (GDS), joka pani yhdeksän huumetta järjestykseen sen mukaan, paljonko sairaalakäyntejä ne ovat aiheuttaneet.

Viime vuoden kyselyyn osallistui 115 523 ihmistä yli 50 maasta. Vastaajat olivat keskimäärin 29-vuotiaita. 65 prosenttia heistä oli käyttänyt laittomia huumeita viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vain laillista päihdettä eli alkoholia oli nauttinut 34 prosenttia vastanneista.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä huumeita vastanneet ovat käyttäneet ja millaisissa tilanteissa sekä mitä käytöstä seurasi.

Sienten jälkeen harvemmin vierailuihin ensiapuosastoille johti kannabis. Kolmannen tilan jakoivat lsd ja kokaiini. Seuraavaksi sijoittuivat järjestyksessä amfetamiini, ekstaasi, alkoholi, synteettinen kannabis ja metamfetamiini.

Useimpiin sairaalakäynteihin johtanut metamfetamiini on keinotekoinen stimulantti. Se on vahvempaa kuin tavallinen amfetamiini ja aiheuttaa voimakasta psykologista riippuvuutta. Toisen maailmansodan aikana se tunnettiin Suomessa nimillä pervitiini ja höökipilleri.

Kokonaisuutena huumeiden käyttö oli naisille vaarallisempaa kuin miehille.

Melkein 10 000 vastaajaa kertoi kokeilleensa taikasieniä edellisenä vuonna. Heistä 0,2 prosenttia tarvitsi kokeilun jälkeen terveydenhoidon ammattilaisten apua.

Luku kuulostaa pieneltä, mutta tutkijat korostavat, ettei minkään huumeen käyttäminen ole terveydelle täysin vaaratonta. Huumeisiin liittyy myös paljon riskejä, jotka eivät välttämättä johda sairaalaan.

Vaaroja lisäävät sienten ja alkoholin yhteiskäyttö sekä päihteiden nauttiminen väärässä seurassa, toteaa GDS:n luoja psykiatri Adam Winstock The Guardian -lehdessä.

Hänen mukaansa psilosybiinisienten käyttäjät hakeutuvat ensiapuun tavallisimmin fyysisten loukkaantumisien, paniikin, lyhytkestoisen sekavuuden ja pelkojen takia.

Psykiatri Winstockin mielestä suurin sienten käytössä piilevä vaara on, että kokeilija syö myrkkysieniä, koska ei tunne lajeja.

Lähes 10 000 GDS-tutkimukseen osallistunutta raportoi käyttäneensä lsd:tä. Heistä 95 oli joutunut hakeutumaan ensiapuun.

Lsd:tä on erittäin vaikea annostella oikein, koska myytävinä olevat tabletit ovat niin erilaisia. On helppo ottaa liikaa ja kokea jotain ihan muuta kuin odotti, Winstock sanoo.

Tutkimuksessa toiseksi vaarallisimmaksi osoittautui synteettinen kannabis. Se on yhteinen nimi sadoille yhdisteille, jotka vaikuttavat samoihin aivojen kannabinoidireseptoreihin kuin kannabiksen keskeinen ainesosa tetrahydrokannabinoli eli thc. Nämä yhdisteet ovat usein hyvin voimakkaita, halpoja ja tuoksuttomia – ja voivat näyttää marihuanalta.

GDS on vuodesta 1999 lähtien pyrkinyt lisäämään huumeiden käytön turvallisuutta huolimatta siitä, onko se laillista. Raportin tekijät eivät katso läpi sormiensa laittomien huumeiden hyödyntämistä.

He haluavat tiedottaa käyttäjille, terveydenhoidon ammattilaisille ja päätöksentekijöille huumaavien aineiden mahdollisista seurauksista.

On hyvä tietää vaikkapa se, kuinka kauan minkin aineen vaikutus voi kestää. Esimerkiksi kannabis huumaa muutamiksi tunneiksi, mutta annos lsd:tä valtaa mielen jopa 12 tunniksi.

Kaikkiaan sairaalahoitoon jouduttiin eri päihteiden näin:

taikasienet 0,2 %

kannabis 0,6 %

LSD 1 %

kokaiini 1 %

amfetamiini 1,1 %

ekstaasi 1,2 %

alkoholi 1,3 %

synteettinen kannabis 3,2 %

metamfetamiini 4,8 %.

Käyttäjä6361
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt13.2.2018

Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

ihan muuten vaan ajattelin että "synteettinen kannabis" ansaitsisi tulla kutsutuksi jollain muulla nimellä. sana kannabis olkoonkin sanan "synteettinen" perässä. voi ohjata nuoria ja lapsia harhaan. niinkuin se itseasiassa tekeekin. sitä pidetään käyttäjien keskuudessa yhtä haitattomana kuin perinteistä kannabista.
Lue kommentti
QS
Seuraa 
Viestejä4350
Liittynyt26.7.2015

Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Vertailuksi v. 2015 "European rating of drug harms.", https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922421 " Forty drug experts from throughout the EU scored 20 drugs on 16 harm criteria. The expert group also assessed criteria weights that would apply, on average, across the EU. Weighted averages of the scores provided a single, overall weighted harm score (range: 0-100) for each drug. RESULTS: Alcohol, heroin and crack emerged as the most harmful drugs (overall weighted harm score 72, 55 and 50,...
Lue kommentti
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.