Suippomadonlakki on yksi psilosybiinisienistä. Kuva: kaal-kopje / Wikimedia Commons
Suippomadonlakki on yksi psilosybiinisienistä. Kuva: kaal-kopje / Wikimedia Commons

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

Huumeista vähiten varallisia ovat etenkin psilosybiiniä ja psilosiinia sisältävät ”taikasienet”. Tämä kävi ilmi maailmanlaajuisessa Global Drug Survey -tutkimuksessa (GDS), joka pani yhdeksän huumetta järjestykseen sen mukaan, paljonko sairaalakäyntejä ne ovat aiheuttaneet.

Viime vuoden kyselyyn osallistui 115 523 ihmistä yli 50 maasta. Vastaajat olivat keskimäärin 29-vuotiaita. 65 prosenttia heistä oli käyttänyt laittomia huumeita viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vain laillista päihdettä eli alkoholia oli nauttinut 34 prosenttia vastanneista.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä huumeita vastanneet ovat käyttäneet ja millaisissa tilanteissa sekä mitä käytöstä seurasi.

Sienten jälkeen harvemmin vierailuihin ensiapuosastoille johti kannabis. Kolmannen tilan jakoivat lsd ja kokaiini. Seuraavaksi sijoittuivat järjestyksessä amfetamiini, ekstaasi, alkoholi, synteettinen kannabis ja metamfetamiini.

Useimpiin sairaalakäynteihin johtanut metamfetamiini on keinotekoinen stimulantti. Se on vahvempaa kuin tavallinen amfetamiini ja aiheuttaa voimakasta psykologista riippuvuutta. Toisen maailmansodan aikana se tunnettiin Suomessa nimillä pervitiini ja höökipilleri.

Kokonaisuutena huumeiden käyttö oli naisille vaarallisempaa kuin miehille.

Melkein 10 000 vastaajaa kertoi kokeilleensa taikasieniä edellisenä vuonna. Heistä 0,2 prosenttia tarvitsi kokeilun jälkeen terveydenhoidon ammattilaisten apua.

Luku kuulostaa pieneltä, mutta tutkijat korostavat, ettei minkään huumeen käyttäminen ole terveydelle täysin vaaratonta. Huumeisiin liittyy myös paljon riskejä, jotka eivät välttämättä johda sairaalaan.

Vaaroja lisäävät sienten ja alkoholin yhteiskäyttö sekä päihteiden nauttiminen väärässä seurassa, toteaa GDS:n luoja psykiatri Adam Winstock The Guardian -lehdessä.

Hänen mukaansa psilosybiinisienten käyttäjät hakeutuvat ensiapuun tavallisimmin fyysisten loukkaantumisien, paniikin, lyhytkestoisen sekavuuden ja pelkojen takia.

Psykiatri Winstockin mielestä suurin sienten käytössä piilevä vaara on, että kokeilija syö myrkkysieniä, koska ei tunne lajeja.

Lähes 10 000 GDS-tutkimukseen osallistunutta raportoi käyttäneensä lsd:tä. Heistä 95 oli joutunut hakeutumaan ensiapuun.

Lsd:tä on erittäin vaikea annostella oikein, koska myytävinä olevat tabletit ovat niin erilaisia. On helppo ottaa liikaa ja kokea jotain ihan muuta kuin odotti, Winstock sanoo.

Tutkimuksessa toiseksi vaarallisimmaksi osoittautui synteettinen kannabis. Se on yhteinen nimi sadoille yhdisteille, jotka vaikuttavat samoihin aivojen kannabinoidireseptoreihin kuin kannabiksen keskeinen ainesosa tetrahydrokannabinoli eli thc. Nämä yhdisteet ovat usein hyvin voimakkaita, halpoja ja tuoksuttomia – ja voivat näyttää marihuanalta.

GDS on vuodesta 1999 lähtien pyrkinyt lisäämään huumeiden käytön turvallisuutta huolimatta siitä, onko se laillista. Raportin tekijät eivät katso läpi sormiensa laittomien huumeiden hyödyntämistä.

He haluavat tiedottaa käyttäjille, terveydenhoidon ammattilaisille ja päätöksentekijöille huumaavien aineiden mahdollisista seurauksista.

On hyvä tietää vaikkapa se, kuinka kauan minkin aineen vaikutus voi kestää. Esimerkiksi kannabis huumaa muutamiksi tunneiksi, mutta annos lsd:tä valtaa mielen jopa 12 tunniksi.

Kaikkiaan sairaalahoitoon jouduttiin eri päihteiden näin:

taikasienet 0,2 %

kannabis 0,6 %

LSD 1 %

kokaiini 1 %

amfetamiini 1,1 %

ekstaasi 1,2 %

alkoholi 1,3 %

synteettinen kannabis 3,2 %

metamfetamiini 4,8 %.

Käyttäjä6361
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt13.2.2018

Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

ihan muuten vaan ajattelin että "synteettinen kannabis" ansaitsisi tulla kutsutuksi jollain muulla nimellä. sana kannabis olkoonkin sanan "synteettinen" perässä. voi ohjata nuoria ja lapsia harhaan. niinkuin se itseasiassa tekeekin. sitä pidetään käyttäjien keskuudessa yhtä haitattomana kuin perinteistä kannabista.
Lue kommentti
QS
Seuraa 
Viestejä4242
Liittynyt26.7.2015

Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Vertailuksi v. 2015 "European rating of drug harms.", https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922421 " Forty drug experts from throughout the EU scored 20 drugs on 16 harm criteria. The expert group also assessed criteria weights that would apply, on average, across the EU. Weighted averages of the scores provided a single, overall weighted harm score (range: 0-100) for each drug. RESULTS: Alcohol, heroin and crack emerged as the most harmful drugs (overall weighted harm score 72, 55 and 50,...
Lue kommentti

Serkkumme maalasi luolan seinää, ennen kuin oma lajimme saapui Eurooppaan.

Tutkimukset ovat jo pitkään kumonneet harhaluuloja muinoin tyhminä pidetyistä neandertalinihmisistä. Nyt Espanjan luolosta on löytynyt vakuuttavia todisteita siitä, että neandertalit kykenivät ilmaisemaan itseään myös taiteellisesti.

Science-lehdessä ilmestynyt kansainvälisen paleoantropologiryhmän tutkimus osoittaa, että  Cantabrian maakunnassa sijaitsevan Pasiegan luolan maalaukset on tehty yli 64 000 vuotta sitten.

Osittain samojen tutkijoiden Science Advances -lehdessä samaan aikaan julkaisema tutkimus osoittaa puolestaan, että neandertalit saattoivat myös värjätä kotiloita mineraaliväreillä ja koristella niillä itseään jopa 120 000 vuotta sitten.

Luolamaalausten ajoittaminen on ollut pitkään erittäin vaikeaa, sillä maalauksissa ei ole orgaanisia ainesjäämiä, joista voisi tutkia radiohiiliajoitukseen tarvittavien hiilen radioaktiivisten isotooppien määriä.

2000-luvulla on kuitenkin selvinnyt, että ajoitukseen sopii myös kalsiitti, jota pohjavesi kerryttää luolan seiniin ohueksi kerrokseksi.

Pohjavesi sisältää näet pieniä määriä uraaniatomeja, jotka ajan kuluessa puoliintuvat toriumiksi. Uraani-ja toriumisotooppien keskinäinen suhde paljastaa, miten vanha tutkittava näyte on. Tällaisten tutkimusten perusteella Pasiegan maalausten täytyy olla vähintään 64 000 vuotta vanhoja.

Neandertalinihmisen ilmeinen kyky luovuuteen osoittaa, että he olivat henkisiltä ominaisuuksiltaan lähempänä meitä kuin on luultu.

”Suurin osa kollegoistani tulee tyrmistymään”, arvioi paleoantropologi Jean-Jacques Hublin Max Planck -instituutista Science-lehden uutisartikkelissa.

”Luolamaalauksia on pidetty suurena nykyihmisiä ja neandertalinihmisiä erottavana tekijänä. Tämä löydös kuroo rakoa umpeen”, Hublin kuvaa kollegoidensa työn merkitystä. Hän itse ei ollut mukana käsityksiä myllertävässä tutkimuksessa.

Tutkimusryhmään kuulunut paleoantropologian professori João Zilhão Barcelonan yliopistosta on vakuuttunut, että neandertalinihmiset olivat henkisiltä kyvyiltään nykyihmisen veroisia.

”Kaikilla käytännön mittareilla neandertalinihmiset olivat samanlaisia kuin me”, Zilhão sanoo New York Timesissa.

Kaikki tutkijat eivät ole valmiita menemään aivan näin pitkälle. Jean-Jacques Hublinin mukaan maalausten ajoitus kyllä osoittaa, että neandertalinihmisellä oli nykyihmiselle ominaiset kyvyt monella osa-alueella. Uusi tutkimus ei kuitenkaan pyyhkäise pois meidän ja serkkujemme kulttuurillisia ja henkisiä eroja.

”Nykyihminen syrjäytti neandertalit, ja siihen on syynsä”, Hublin sanoo.

Kalifornian yliopiston psykologi, emerityusprofessori Richard Cos esitti äskettäin hypoteesin, jonka mukaan nykyihmisen kyky tehdä huomattavasti neandertalien luolamaalauksia monimutkaisempia teoksia olisi osoitus pitkälle kehittyneestä käden ja silmän koordinaatiosta, jonka kehitti keihäänheitto. Serkuiltamme tämä koordinaatio puuttui.

Yksittäinen ravintoaine ei ratkaise, miten hyvin laihdutus onnistuu.

Jos haluaa pudottaa painoaan, kannattaa seurata yksinkertaista neuvoa: vähentää syömistään ja syödä terveellisesti. Tähän päätelmään voi tiivistää Stanfordin yliopiston tutkimuksen, jossa seurattiin ylipainoisten ruokavaliota ja laihtumista vuoden ajan.

Kokeeseen osallistui kaikkiaan 609 ihmistä, suunnilleen puolet miehiä ja puolet naisia. Iältään he olivat 18–50-vuotiaita.

Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kahteen laihdutusryhmään: toisen ryhmän ruokavaliosta vähennettiin rasvaa, ja toinen ryhmä tinki hiilihydraateista.

Ennen dieetin aloittamista osallistujille pidettiin perusteelliset ravitsemusluennot ja heidät opastettiin noudattamaan terveellistä ruokavaliota.

Vähärasvaiselle dieetille arpoutuneita ohjeistettiin esimerkiksi vähentämään rasvaisen lihan ja rasvaisten maitotuotteiden käyttöä. Hiilihydraateista tinkiviä kehotettiin välttämään muun muassa muroja ja riisiä. Yhteisesti kaikkia evästettiin välttämään einesruokia, lisättyjä sokereita ja transrasvoja ja syömään mahdollisimman paljon vihanneksia.

Vuoden kuluttua kummankin ryhmän jäsenet olivat laihtuneet keskimäärin kuusi kiloa, tutkijat raportoivat Jama-lääkärilehdessä.

Yhtäläinen tulos vie pohjaa puheilta, joilla tiettyihin ruoka-aineisiin keskittyviä dieettejä kehutaan toinen toistaan tehokkaammiksi.

Toimivan laihdutuksen perusajatus on sama dieetistä riippumatta: vähemmän sokeria, vähemmän valkoista jauhoa ja enemmän vihanneksia, korostaa tutkimusta johtanut ravitsemustieteilijä, professori Christopher Gardner tutkimustiedotteessa.

Geenit eivät auttaneet

Rasvan ja hiilihydraattien lisäksi tutkijoita kiinnosti erityisesti se, kuinka paljon perimä vaikuttaa laihdutuksen onnistumiseen.

Aiempien tutkimusten perusteella hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan osallistuvista geeneistä esiintyy erilaisia variantteja, jotka voivat joko edistää tai vähentää näiden ravintoaineiden varastoitumista elimistöön. Gardner on itse saanut asiasta hienoista näyttöäkin.

Kaikilta laihdutuskokeeseen osallistuneilta otettiin dna-näyte, josta kartoitettiin kolme hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan kytkeytyvää geeniä. Osalla oli variantti, jonka uskottiin tehostavan vähärasvaista ruokavaliota. Osan geenit ennustivat hyötyjä hiilihydraattien välttelystä.

Kummankin ryhmän laihduttajista noin puolet sattui päätymään geeniensä kannalta otolliselle dieetille.

Lopputulos oli kuitenkin geenihypoteesin kannalta karu. Geeneillä ei ollut mitään havaittavaa vaikutusta laihdutuksen onnistumiseen. Näin Gardner tuli kumonneeksi aiemmat tuloksensa, joiden mukaan geeneilleen sopivaa ruokavaliota noudattaneet laihtuivat enemmän kuin geenejään vastaan sotineella dieetillä olleet.

Emme onnistuneet toistamaan sitä tutkimusta. Emme päässeet edes lähelle, Gardner summaa STAT-terveyssivustolla.

Tutkimus antaa siis myös tärkeän opetuksen siitä, miksi tulosten toistettavuus on tieteessä tärkeää.