Suippomadonlakki on yksi psilosybiinisienistä. Kuva: <span class="photographer">kaal-kopje / Wikimedia Commons</span>
Suippomadonlakki on yksi psilosybiinisienistä. Kuva: kaal-kopje / Wikimedia Commons

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

Huumeista vähiten varallisia ovat etenkin psilosybiiniä ja psilosiinia sisältävät ”taikasienet”. Tämä kävi ilmi maailmanlaajuisessa Global Drug Survey -tutkimuksessa (GDS), joka pani yhdeksän huumetta järjestykseen sen mukaan, paljonko sairaalakäyntejä ne ovat aiheuttaneet.

Viime vuoden kyselyyn osallistui 115 523 ihmistä yli 50 maasta. Vastaajat olivat keskimäärin 29-vuotiaita. 65 prosenttia heistä oli käyttänyt laittomia huumeita viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vain laillista päihdettä eli alkoholia oli nauttinut 34 prosenttia vastanneista.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä huumeita vastanneet ovat käyttäneet ja millaisissa tilanteissa sekä mitä käytöstä seurasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sienten jälkeen harvemmin vierailuihin ensiapuosastoille johti kannabis. Kolmannen tilan jakoivat lsd ja kokaiini. Seuraavaksi sijoittuivat järjestyksessä amfetamiini, ekstaasi, alkoholi, synteettinen kannabis ja metamfetamiini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimpiin sairaalakäynteihin johtanut metamfetamiini on keinotekoinen stimulantti. Se on vahvempaa kuin tavallinen amfetamiini ja aiheuttaa voimakasta psykologista riippuvuutta. Toisen maailmansodan aikana se tunnettiin Suomessa nimillä pervitiini ja höökipilleri.

Kokonaisuutena huumeiden käyttö oli naisille vaarallisempaa kuin miehille.

Melkein 10 000 vastaajaa kertoi kokeilleensa taikasieniä edellisenä vuonna. Heistä 0,2 prosenttia tarvitsi kokeilun jälkeen terveydenhoidon ammattilaisten apua.

Luku kuulostaa pieneltä, mutta tutkijat korostavat, ettei minkään huumeen käyttäminen ole terveydelle täysin vaaratonta. Huumeisiin liittyy myös paljon riskejä, jotka eivät välttämättä johda sairaalaan.

Vaaroja lisäävät sienten ja alkoholin yhteiskäyttö sekä päihteiden nauttiminen väärässä seurassa, toteaa GDS:n luoja psykiatri Adam Winstock The Guardian -lehdessä.

Hänen mukaansa psilosybiinisienten käyttäjät hakeutuvat ensiapuun tavallisimmin fyysisten loukkaantumisien, paniikin, lyhytkestoisen sekavuuden ja pelkojen takia.

Psykiatri Winstockin mielestä suurin sienten käytössä piilevä vaara on, että kokeilija syö myrkkysieniä, koska ei tunne lajeja.

Lähes 10 000 GDS-tutkimukseen osallistunutta raportoi käyttäneensä lsd:tä. Heistä 95 oli joutunut hakeutumaan ensiapuun.

Lsd:tä on erittäin vaikea annostella oikein, koska myytävinä olevat tabletit ovat niin erilaisia. On helppo ottaa liikaa ja kokea jotain ihan muuta kuin odotti, Winstock sanoo.

Tutkimuksessa toiseksi vaarallisimmaksi osoittautui synteettinen kannabis. Se on yhteinen nimi sadoille yhdisteille, jotka vaikuttavat samoihin aivojen kannabinoidireseptoreihin kuin kannabiksen keskeinen ainesosa tetrahydrokannabinoli eli thc. Nämä yhdisteet ovat usein hyvin voimakkaita, halpoja ja tuoksuttomia – ja voivat näyttää marihuanalta.

GDS on vuodesta 1999 lähtien pyrkinyt lisäämään huumeiden käytön turvallisuutta huolimatta siitä, onko se laillista. Raportin tekijät eivät katso läpi sormiensa laittomien huumeiden hyödyntämistä.

He haluavat tiedottaa käyttäjille, terveydenhoidon ammattilaisille ja päätöksentekijöille huumaavien aineiden mahdollisista seurauksista.

On hyvä tietää vaikkapa se, kuinka kauan minkin aineen vaikutus voi kestää. Esimerkiksi kannabis huumaa muutamiksi tunneiksi, mutta annos lsd:tä valtaa mielen jopa 12 tunniksi.

Kaikkiaan sairaalahoitoon jouduttiin eri päihteiden näin:

taikasienet 0,2 %

kannabis 0,6 %

LSD 1 %

kokaiini 1 %

amfetamiini 1,1 %

ekstaasi 1,2 %

alkoholi 1,3 %

synteettinen kannabis 3,2 %

metamfetamiini 4,8 %.

Käyttäjä6361
Seuraa 
Viestejä2

ihan muuten vaan ajattelin että "synteettinen kannabis" ansaitsisi tulla kutsutuksi jollain muulla nimellä. sana kannabis olkoonkin sanan "synteettinen" perässä. voi ohjata nuoria ja lapsia harhaan. niinkuin se itseasiassa tekeekin. sitä pidetään käyttäjien keskuudessa yhtä haitattomana kuin perinteistä kannabista.

  • ylös 45
  • alas 8
QS
Seuraa 
Viestejä6009

Vertailuksi v. 2015  "European rating of drug harms.", https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922421

"Forty drug experts from throughout the EU scored 20 drugs on 16 harm criteria. The expert group also assessed criteria weights that would apply, on average, across the EU. Weighted averages of the scores provided a single, overall weighted harm score (range: 0-100) for each drug.

RESULTS:

Alcohol, heroin and crack emerged as the most harmful drugs (overall weighted harm score 72, 55 and 50, respectively). The remaining drugs had an overall weighted harm score of 38 or less, making them much less harmful than alcohol. The overall weighted harm scores of the EU experts correlated well with those previously given by the UK panel.

CONCLUSION:

The outcome of this study shows that the previous national rankings based on the relative harms of different drugs are endorsed throughout the EU. The results indicates that EU and national drug policy measures should focus on drugs with the highest overall harm, including alcohol and tobacco, whereas drugs such as cannabis and ecstasy should be given lower priority including a lower legal classification. "

Douppitutkimuksiin pitänee suhtautua kuten ilmastonmuutosväittelyyn. Vaikuttimia  politiikasta, uskonnoista, arvoista, asenteista, omista kokemuksista, rahasta, vallasta, budjettien jakamisesta, busineksesta, virastojen olemassaolotaistelusta, työpaikkojen menetyksestä niiden syntymisestä jne jne. Just name it.

Kaavani ovat lähtökohtaisesti yliluonnollisissa yksiköissä c = ħ = 1/2π = ε = μ = -1 = 1

  • ylös 37
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla