Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Suuseksi lisää riskiä sairastua kurkunpääsyöpään, raportoivat yhdysvaltalaistutkijat.

Suuseksi altistaa kurkunpään syövälle, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Tutkijat uskovat, että syypää syöpäriskiin on suuseksissä mahdollisesti tarttuva papilloomavirus (HPV), joka aiheuttaa myös kohdunkaulasyöpää.

Asia paljastui, kun Johns Hopkins –tutkija Maura Gillison ryhmineen keräsi veri- ja sylkinäytteitä sadalta kurkunpääsyöpäpotilaalta. Näytteet otettiin myös 200 terveeltä verrokilta. Kaikkien kokelaiden seksuaalihistoria kartoitettiin ja kirjattiin tarkasti ylös.

Analyysi osoitti, että HPV-tartunta korotti kurkunpääsyöpäriskin 32-kertaiseksi. Tunnetut riskit, alkoholi ja tupakointi, "vain" kolminkertaistivat alttiuden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös suuseksi lisäsi sairastumisriskiä. Elinaikanaan 1-5 kumppanin kanssa suuseksiä harrastanut tuplasi riskinsä, kuusi tai useampi partneri nosti syöpäalttiuden jopa yli 8-kertaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijaryhmän mukaan tutkittu syöpä on verrattain harvinainen, mutta kehottaa suuseksiä harjoittavia silti käyttämään kondomia, sillä se voi ehkäistä HPV:n tarttumisen. Niin ikään tiimi kannustaa harkitsemaan uutta HPV-rokotetta.

Tutkimuksen julkaisi New England Journal of Medicine ja siitä kertoi myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla