Malesiassa ei olla kovin avarakatseisia.
Malesiassa ei olla kovin avarakatseisia.

Kamppailu luonnon tai ihmisen aiheuttamia uhkia vastaan tiukentaa sosiaalisia normeja. 

Sodat, suuri väentiheys, luonnonkatastrofit, sairaudet ja ruoantuotannon haastavuus selittävät, miksi joistain kulttuureista tulee tiukempia kuin toisista, osoittaa 33 maata vertaillut tutkimus.

Tiukassa yhteiskunnassa on vahvat sosiaaliset normit, jotka luovat painetta käyttäytyä yhdenmukaisesti. Poikkeavaa käytöstä suvaitaan vähemmän kuin väljemmän ilmapiirin maissa, joissa sosiaaliset normit ovat heikommat.

Tutkimuksessa havaittiin, että tiukoissa yhteiskunnissa on todennäköisemmin itsevaltainen poliittinen järjestelmä, vähemmän vapaat tiedotusvälineet, enemmän lakeja ja muuta sääntelyä, uusi viestintätekniikka heikommin saatavilla sekä vähemmän poliittisia ja kansalaisoikeuksia. Sosiaalinen kontrolli ulottuu monenlaisiin arkisiin tilanteisiin aina pankkikäynnistä työpaikoille ja bussista puistoihin. Myös ihmisten psykologiset asenteet eroavat toistaan tiukoissa ja löyhissä yhteiskunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli 7 000 ihmistä eri puolilta maailmaa kattaneessa tutkimuksessa tiukimmat kulttuurit löytyivät Intiasta, Pakistanista ja Malesiasta. Otteeltaan löyhiä kulttuureja löytyi paljon Euroopasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen tekijät arvioivat, että tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi yhden kulttuurin kasvatit näkevät toisen kulttuurin vieraana, ja miksi moraalisia ristiriitoja syntyy tiukan ja löyhän kulttuurin välillä.

Tutkimuksen julkaisi Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla