Kahdeksan peräkkäistä MRI-kuvaa näyttää sydänlihaksen liikkeen 0,264 sekunnin ajalta.
Kahdeksan peräkkäistä MRI-kuvaa näyttää sydänlihaksen liikkeen 0,264 sekunnin ajalta.

MRI-menetelmä nopeutui niin, että nyt sillä kyetään kuvaamaan liikettä livenä.

"Pysykää täysin liikkumatta", kuuluu kuvantajien käsky MRI-laitteessa
makoileville potilaille. Ohjeen noudattaminen on tärkeää, sillä paikoillaan pysyttely on ainoa tapa saada tarkkaa kuvaa diagnoosia varten. 

Vaikka MRI-kuvannus on nopeutunut kolmessa vuosikymmenessä minuuteista sekunteihin, se on edelleen liian hidas nivelten tai elimien nopeiden liikkeiden tarkasteluun. Esimerkiksi sydämen sykkeen tutkimiseksi mittaus tahdistetaan EKG:n avulla, ja samalla potilas joutuu pidättelemään hengitystään. 

Nyt Max Planck -instituutin tutkijat Göttingenissä ovat onnistuneet vähentämään MRI-kuviin tarvittavan ajan 20 millisekuntiin. Se tarkoittaa sitä, että niin silmän liikettä kuin sydämen sykettäkin voidaan seurata "livenä".

"Reaaliaikainen sydänfilmi mahdollistaa sydänlihaksen pumppaamisen ja veren virtaamisen kartoittamisen sykäys sykäykseltä ilman, että potilaan tarvitsee pidätellä hengitystä", menetelmää kehittänyt Jens Frahm kertoo instituuttinsa tiedotteessa. Tämä petraa diagnosointia olennaisesti.

Uuden menetelmän nopeus nojaa siihen, että yhden kuvan muodostaminen vaatii entistä vähemmän informaatiota. "Ääritapauksessa on mahdollista laskea kohtuulaatuinen kuva vain viidestä prosentista nykykuvan vaatimasta tietomäärästä", Frahm selittää.

Uutuuden käyttöönottoa hidastanee kuitenkin se, että se vaatii tehokkaan tietokoneen. "Laskentatyö on valtaisa. Minuutin reaaliaikainen sydänfilmi vaatii 2000-3000 kuvan laskennan."