kuva: Kuvap
kuva: Kuvap

Tyydyttymättömien rasvojen vaihtaminen monityydyttymättömiin leikkaa sydäntautiriskiä viidenneksellä, osoitti laaja yhdysvaltalaistutkimus.

Ihmisiä on kehotettu jo vuosikymmeniä vähentämään tyydyttyneiden rasvojen syömistä sydämen hyvinvoinnin takia, mutta neuvon toteuttamisen todellisista vaikutuksista on ollut yllättävän vähän näyttöä.

Tutkimuksista on saatu ristiriitaisia tuloksia: useimmissa tyydyttyneiden rasvojen rajoittamisesta ei ole löydetty merkittävää vaikutusta sydänterveyteen.

Harvardin yliopiston tutkijoiden tuore kahdeksan tutkimuksen meta-analyysi kertoo kuitenkin toista.

Yhteensä yli 13500 henkilöä kattanut analyysi paljasti, että tyydyttymättömien rasvojen vaihtaminen monityydyttymättömiin nipistää sydäntautiriskiä 19 prosenttia verrokkeihin verrattuna.

Tutkijat arvelevat, että eriävät tulokset johtuvat siitä, että monissa yksittäisissä tutkimuksissa on tarkasteltu pelkkää veren kolesterolia, joka vaikuttaa sydäntautiriskiin vain epäsuorasti. Niin ikään monissa tutkimuksissa ei ole otettu huomioon sitä, millaisella rasvalla tyydyttyneen rasvan osuus on ruokavaliossa korvattu.

Meta-analyysiryhmää johtanut Dariush Mozaffarian
uskoo, että monityydyttymättömien rasvojen suosiminen vähentäisi sydänkohtauksia ja –tauteja väestötasolla.

"Tulostemme mukaan joka viiden prosentin lisäys monityydyttymättömien rasvojen kulutuksessa leikkaa sydänkohtausriskiä kymmenen prosenttia."

Tutkimuksen julkaisi PLoS Medicine ja siitä kertoi myös BBC.