Terveydeksi! Kuva: <span class="photographer"><a href=http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License>Wikimedia Commons</a>.</span>
Terveydeksi! Kuva: Wikimedia Commons.

Uuden tutkimuksen mukaan valkoviini on yhtä hyväksi sydämelle kuin punainenkin.

Valkoviinistä pitävät voivat tästä lähtien kilistää terveydekseen siinä missä punaviiniäkin lipittävät. Tuoreen rottatutkimuksen mukaan valkoviini nimittäin suojaa sydäntä siinä missä punainenkin.

Viinien terveyshyötyjä vertaili Dipak Das kollegoineen Connecticutin yliopistosta. Osa koerotista sai lasia tai kahta vastaavan päiväannoksen puna- tai valkoviiniä, osa taas vastaavan annoksen polyfenoleja, joiden uskotaan olevan viinin terveyshyötyjen taustalla.
Osa rotista sai pelkkää vettä – osa taas viljasta tehtyä viinaa.

Ilmeni, että viiniä tai polyfenoleja nautiskelleiden rottien sydän selvisi pienemmin vaurioin sydänkohtauksesta kuin vettä tai viinaa juoneet. Myös verenpaine oli parempi viininlipittäjillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän asti on uskottu, että viinin sydänystävällisyys piilee nimenomaan punaviinin sisältämässä resveratrolissa, joka on peräisin rypäleen kuoresta. Valkoviinistä kuoret poistetaan heti tuotannon alussa, joten se ei sisällä resveratroliakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dasin tutkimus kuitenkin paljasti, että valkoviinin sisältämät tyrosoli ja hydroksityrosoli suojasivat rottien sydäntä siinä missä resveratrolikin.

Dasin mukaan selitys piillee siinä, että kyseisten yhdisteiden rakenne on tarpeeksi samanlainen aiheuttaakseen vastaavat solureaktiot.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Agricultural and Food Chemistry ja siitä kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla