Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Sepelvaltimotautien riskitekijöistä vain kolesterolin suhteen on menty Euroopassa parempaan suuntaan.

Sepelvaltimotautia sairastavien eurooppalaisten riskitekijät ja elämäntavat eivät ole parantuneet 90-luvun puolivälistä, paljastaa tuore Euroaspire III -tutkimus. Monessa suhteessa on menty jopa huonompaan suuntaan. Ainoa parannus on tapahtunut potilaiden kolesterolipitoisuuksissa.

Verrattuna 12 vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin ensimmäinen Euroaspire-tutkimus tehtiin, yhä noin viidennes potilaista tupakoi. Myös korkea verenpaine on yhtä yleistä, vaikka eurooppalaiset syövät verenpainelääkkeitä enemmän kuin koskaan.

Niin ikään ylipainoisuus on yleistynyt, ja selvästi lihavia on nyt yli kolmannes potilaista, kun 12 vuotta sitten heitä oli neljännes. Diabetesta sairastaa nyt kolmannes sydänsairaista. 12 vuotta sitten sitä sairasti yksi kuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaispotilaista joka kuudes tupakoi, mikä on vähemmän kuin ensimmäisessä Euroaspire-tutkimuksessa, mutta enemmän kuin vuosituhannen vaihteessa. Selvästi lihavia on noin neljännes, mutta kun mukaan lasketaan lievästi ylipainoiset, heitä on jo kolme neljännestä potilaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korkea verenpaine on melkein kolmella suomalaispotilaalla neljästä ja diabetes viidenneksellä. 12 vuotta sitten verenpaine vaivasi kuutta potilasta kymmenestä ja diabetes yhtä seitsemästä.

Kolesteroliongelmat ovat vähentyneet Suomessa rajusti. Suuri kolesterolipitoisuus vaivasi ensimmäisen tutkimuksen aikaan lähes kaikkia sydänpotilaita, mutta nyt vain joka kolmatta.

Tulokset kuvaavat miten vaikeaa aikuisen ihmisen on muuttaa elämäntapojaan, vaikka ne aiheuttavat hänelle hengenvaarallisen sairauden, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset viittaavat myös siihen, ettei sydänsairauksien taustalla olevia terveysongelmia useinkaan onnistuta hoitamaan eikä ehkäisemään edes maissa, joissa sydänpotilaiden hoidon pitäisi olla korkeatasoista.

Sydänsairaudet tappavat kaksi miljoonaa eurooppalaista joka vuosi. Suomen lisäksi vertailussa oli Ranska, Saksa, Slovenia, Unkari, Italia, Hollanti ja Tsekin tasavalta.

Tutkimuksesta raportoi Lancet (2009;373:929–940)

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla