Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Sepelvaltimotautien riskitekijöistä vain kolesterolin suhteen on menty Euroopassa parempaan suuntaan.

Sepelvaltimotautia sairastavien eurooppalaisten riskitekijät ja elämäntavat eivät ole parantuneet 90-luvun puolivälistä, paljastaa tuore Euroaspire III -tutkimus. Monessa suhteessa on menty jopa huonompaan suuntaan. Ainoa parannus on tapahtunut potilaiden kolesterolipitoisuuksissa.

Verrattuna 12 vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin ensimmäinen Euroaspire-tutkimus tehtiin, yhä noin viidennes potilaista tupakoi. Myös korkea verenpaine on yhtä yleistä, vaikka eurooppalaiset syövät verenpainelääkkeitä enemmän kuin koskaan.

Niin ikään ylipainoisuus on yleistynyt, ja selvästi lihavia on nyt yli kolmannes potilaista, kun 12 vuotta sitten heitä oli neljännes. Diabetesta sairastaa nyt kolmannes sydänsairaista. 12 vuotta sitten sitä sairasti yksi kuudesta.

Suomalaispotilaista joka kuudes tupakoi, mikä on vähemmän kuin ensimmäisessä Euroaspire-tutkimuksessa, mutta enemmän kuin vuosituhannen vaihteessa. Selvästi lihavia on noin neljännes, mutta kun mukaan lasketaan lievästi ylipainoiset, heitä on jo kolme neljännestä potilaista.

Korkea verenpaine on melkein kolmella suomalaispotilaalla neljästä ja diabetes viidenneksellä. 12 vuotta sitten verenpaine vaivasi kuutta potilasta kymmenestä ja diabetes yhtä seitsemästä.

Kolesteroliongelmat ovat vähentyneet Suomessa rajusti. Suuri kolesterolipitoisuus vaivasi ensimmäisen tutkimuksen aikaan lähes kaikkia sydänpotilaita, mutta nyt vain joka kolmatta.

Tulokset kuvaavat miten vaikeaa aikuisen ihmisen on muuttaa elämäntapojaan, vaikka ne aiheuttavat hänelle hengenvaarallisen sairauden, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset viittaavat myös siihen, ettei sydänsairauksien taustalla olevia terveysongelmia useinkaan onnistuta hoitamaan eikä ehkäisemään edes maissa, joissa sydänpotilaiden hoidon pitäisi olla korkeatasoista.

Sydänsairaudet tappavat kaksi miljoonaa eurooppalaista joka vuosi. Suomen lisäksi vertailussa oli Ranska, Saksa, Slovenia, Unkari, Italia, Hollanti ja Tsekin tasavalta.

Tutkimuksesta raportoi Lancet (2009;373:929–940)

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kasvontunnistusohjelma erottaa eri-ikäisenä otetuista kuvista saman lapsen.

Lasten katoamiset ja kaappaukset ovat maailmalla yleisempi ongelma kuin Suomessa. Moni vanhempi kantaa mukanaan kadonneen valokuvaa.

Sitä voi käyttää todisteena. Mutta kun katoamisesta on aikaa, valokuvan arvo kadonneen etsinnässä hiipuu. Ihminen kun voi näyttää hyvin erilaiselta muutaman vuoden kuluttua.

Nyt kuvien vertailuun esimerkiksi poliisin avuksi on otettu avuksi tekoäly. Se voisi löytää kadonneen henkilön valokuvan avulla nopeammin kuin ihminen.

Poliisilla on jo käytössä eri ohjelmia, joilla he vertailevat valokuvia. Ne ovat kuitenkin parhaimmillaan, kun kadonnut on yli 20-vuotias.

Tietojenkäsittelytieteen tutkija Debayan Deb Michiganin osavaltion yliopistosta kehitti ryhmineen kasvoja tunnistavan laskentaohjelman. Algoritmi tunnistaa eri-ikäisistä kasvoista samoja piirteitä.

Deb kehitti ohjelmaa antamalla sille tuhat kuvaa 2–18-vuotiaista lapsista. Jokainen lapsi oli kuvattu ainakin neljä eri kertaa kuuden vuoden aikana.

Tekoäly löysi oikean lapsen kuvia vertailemalla 80 prosentissa tapauksista, kertoo arxivessa julkaistu tutkimus.

Jos kuvat oli otettu alle vuoden välein, tekoäly löysi saman henkilön kasvonpiirteet yli yhdeksässä tapauksessa kymmenestä. Tunnistus laski 73 prosenttiin, jos kuvien välillä oli kulunut yli kolme vuotta.

Ryhmä yrittää nyt kouluttaa tekoälyä löytämään lapsi kuvista, joiden välissä on kulunut usea vuosi, kertoo New Scientist.

Sähköinen stimulointi aktivoi aivot alttiiksi harjoitukselle.

Netistä saa korvakuulokkeita, jotka lupaavat lisää taitoa, voimaa ja kestävyyttä, kertoo Helsingin Sanomien juttu.

Kalifornialaisen yrityksen Halon kuulokkeiden sanka antaa aivokuorelle sähköistä stimulaatiota. Kun urheilusuoritusta tai musiikkikappaletta treenaa stimuloiduin aivoin, harjoituksen vaikutus tehostuu, yritys vakuuttaa.

Newsweek-lehden mukaan yhdysvaltalaiset urheilijat ovat toimineet koekäyttäjinä. Halon omassa tutkimuksessa stimulaatiota saaneiden urheilijoiden ponnistusvoima lisääntyi kuukauden harjoittelun aikana selvästi enemmän kuin lumekuulokkeita käyttäneellä ryhmällä.

Periaatteessa tällainen neurodoping voi toimia.

”Sille on neurofysiologista perustaa”, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri ja kliinisen neurofysiologian professori Satu Jääskeläinen.

Niin sanotulla transkraniaalisella tasavirtastimulaatiolla eli tDCS:llä voidaan nostaa aivokuoren aktiivisuustasoa eli valmiutta hermoimpulsseihin. Olemassa olevat hermoyhteydet tehostuvat. Samalla lisääntyy aivoalueen muovautuvuus eli kyky muodostaa uusia yhteyksiä.

Sähköistä stimulointia on kehitetty ennen kaikkea sairauksien hoitoon, mutta myös sen vaikutusta suorituskykyyn on tutkittu.

Tieteellisissä kokeissa se on parantanut terveiden koehenkilöiden reaktioaikoja, tehostanut motorista oppimista ja parantanut kognitiivista suorituskykyä.

Sillä on pystytty jopa parantamaan kestävyyttä. Uupumukseen asti ajetuissa pyöräilytesteissä stimulaatiota saaneet koehenkilöt pystyvät jatkamaan pidempään kuin verrokkiryhmä.

Se on lyhentänyt reaktioaikoja ja lisännyt reiden ojennusvoimaa. Sillä on pystytty hillitsemään käsien vapinaa, josta ampujat haluavat päästä eroon.

Stimuloidut koehenkilöt ovat omaksuneet taitoja nopeammin ja pystyneet toistamaan oppimaansa täsmällisemmin.

Kuitenkin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun johtaja Sami Kalaja kertoo HS:n jutussa, että nykynäytön perusteella huippu-urheilussa vaikutukset olisivat heikot tai jopa olemattomat.

Suurimpia vaikutuksia aivostimulaatiolla on saatu koehenkilöillä, joilla on aivojen toiminnassa jokin vajaus tai häiriö. Terveillä havaitut muutokset ovat pienempiä.

Kysely

Kokeilisitko neurodopingia?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä10655
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Kokeilisitko neurodopingia?

MooM kirjoitti: Tasavirtastimulaatiolla (TDCS) on tutkitusti vaikutusta, tuosta laitteesta en tiedä. Vaikutus riippuu siitä, minkä aivoalueiden välille virta laitetaan ja miten päin. Duodecimissä: http://www.duodecimlehti.fi/lehti///duo12996 "TMS:n avulla tuotettujen motoristen herätevasteiden mittaamisen hyödyllisyyttä osana heikkoon sähkövirtaan perustuvien stimulaatiomenetelmien perustutkimusta rajoittaa se, että menetelmä kuvaa ainoastaan liikeaivokuoren vasteita, eivätkä tulokset...
Lue kommentti

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.
Korant: Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.