Eri ihmiset maistavat ja sulattavat tärkkelyspitoiset ruoat eri tavoin.

Ruoan pintarakenteen tunnistaminen on merkittävä yksilöllisiin ruokamieltymyksiin vaikuttava tekijä. Nyt uusi tutkimus Monell Centeristä raportoi, että yksilöiden pintarakenteen aistimiseen vaikuttaa se, missä määrin syljen entsyymi amylaasi on aktiivinen suussa.

"Erot tärkkelyksen havaitsemisessa todennäköisesti ovat tärkeitä ihmisten ruokavalion kannalta vaikuttamalla siihen, missä määrin ihmiset pitävät ja syövät tärkkelystä ja tärkkelyksellä suurustettuja ruokia", tutkimusta johtanut Monellin ravitsemustutkija Abigail Mandel sanoi.

Muun muassa vehnän, perunoiden, maissin ja riisin sisältämä tärkkelys on nykyaikaisen ruokavalion keskeinen komponentti. Tärkkelyksen osuus kalorien saannista vaihtelee 40 ja 60 välillä. Syljen amylaasientsyymit pilkkovat tärkkelyksen yksinkertaisemmiksi sokerimolekyyleiksi, jotka imeytyvät ohutsuolessa verenkiertoon ja siten vaikuttavat veren glukoosipitoisuuteen.

PLoS ONE -lehdessä julkaistu tutkimuksen mukaan muutoksewt tärkkelyksen rakenteessa suussa liittyivät suoraan syljen amylaasin aktiivisuuteen.

"Tämä tarkoittaa, että ihmiset aistivat erilaiset tärkkelyspitoiset ruoat eri tavoin riippuen siitä, kuinka paljon syljen amylaasia he tuottavat. Mikä tuntuu yhdelle paksulta ja täyteläiseltä, voi toisen suussa maistua huomattavan ohuelta", sanoo Monellin geneetikko Paul Breslin.

Tutkimus voi myös auttaa ymmärtämään, miksi jotkut ihmiset saavat metabolisen oireyhtymän, kun toiset eivät saa. Henkilöt, joilla on syljessään enemmän amylaasia, saattavat pilkkoa tärkkelyspitoisen ruoan nopeammin, mikä johtaa nopeampaan ruokailun jälkeiseen veren glukoositason nousuun kuin muilla.

"On mahdollista että syljen amylaasin korkea taso lisää riskiä insuliiniresistenssiin ja kakkostyypin diabetekseen", mandel sanoi.

Tutkimuksessa myös osoitettiin syljen amylaasin geenitausta. Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet, että yksilöllä voi olla amylaasia koodaavasta AMY1-geenistä kopioita mikä tahansa lukumäärä kahden ja 15 väliltä.

Mandel kollegoineen analysoi dna-näytteitä 62 koehenkilöltä ja huomasi, että AMY1-geenien määrä liittyy suoraan amylaasin määrään ja aktiivisuuteen.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.