Hiukkaset Cernin LHC-kiihdytinputkessa saattavat tuoda lisävalaistusta symmetrian rikkoutumiseen. Kuva: <A HREF=http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:CERN_LHC_Magnet_Factory1.jpg>
Wikimedia Commons</A>
Hiukkaset Cernin LHC-kiihdytinputkessa saattavat tuoda lisävalaistusta symmetrian rikkoutumiseen. Kuva: Wikimedia Commons

Ilman symmetrian rikkoutumista antimateria olisi tuhonnut kaiken materian alkuräjähdyksen jälkeen.

Fysiikan Nobel-palkinnon saivat Yoichiro Nambu (s. 1921) Chicagon yliopistosta, Makoto Kobayashi (s. 1944) KEK-hiukkastutkimuslaboratoriosta Tsukubasta sekä Toshihide Maskawa (s. 1940) Kioton yliopistosta.

Japanilaissyntynyt, Yhdysvallan kansalaisuuden ottanut Nambu saa kymmenen miljoonan ruotsin kruunun (noin miljoonan euron) palkinnosta puolet, japanilaiset Kobayashi ja Maskawa jakavat toisen puolen.

Nambu palkittiin spontaanin symmetrian rikkoutumisen mekanismien löytämisestä, Kobayashi ja Maskawa rikkoutuneen symmetrian alkuperän löytämisestä ja kolmen kvarkkiperheen ennustamisesta.

Nambu muotoili spontaanin symmetrian rikkoutumisen matemaattisen kuvauksen jo vuonna 1960. Spontaanin symmetrian rikkoutumisen teoria on osoittautunut erittäin hyödylliseksi ja se läpäisee alkeishiukkasfysiikan niin sanotun standardimallin.

Kobayashi ja Maskawa tutkivat hieman toisenlaista symmetrian rikkoutumista. Näitä spontaaneja symmetrian rikkoutumisia on ilmeisesti tapahtunut maailmankaikkeuden alkuajoista lähtien, mutta ne tulivat yllätyksenä hiukkaskokeissa vuonna 1964.

Kobayeshi ja Maskawa selittivät havainnot vuonna 1972 teorialla, jonka fyysikot ovat alkaneet hyväksyä vasta aivan viime vuosina.

Japanilaiset selittivät rikkoutuneen symmetrian standardimallin puitteissa, mutta edellyttivät mallia laajennettavaksi kolmella kvarkkiperheellä. Näitä ennustettuja hiukkasia on havaittu kokeellisesti vasta 2000-luvulla Yhdysvalloissa ja Japanissa. Havainnot vastasivat täydellisesti Kobayeshin ja Maskawan ennusteita.

Rikkoutuneen symmetrian ilmiöistä on yhä selittämättä, miten alkuräjähdyksessä syntyneet materia ja antimateria eivät kumonneet toisiaan kokonaan, vaan kutakin kymmentä miljardia antihiukkasta kohden jäi yksi ylimääräinen hiukkanen.

Ilman tätä poikkeamaa symmetrian periaatteesta tuntemaamme maailmankaikkeutta ei ilmeisesti olisi olemassa. Valaistusta tähän arvoitukseen saattavat antaa Cernin hiukkaskiihdyttimellä LHC:llä tehtävät kokeet.

Nobel-komitean lehdistötiedote Fysiikan Nobel-palkinnosta 2008.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

OJP.
Seuraa 
Viestejä308
Liittynyt18.1.2013

Aivot rakastavat musiikkia on vuoden juttu

- Niin, vakaumukseni mukaan ihmisen tietoisuus on myös Hengen yhteyttä siihen tuntemattomaan Luoja - Jumalaan, josta uudestisyntynyt kristitty = uskoon tullut , voi Pyhästä Raamatusta, UT;n evankeliumeista lukea. -Vrt. Ev.lut kirkon apostolinen uskon tunnustus. - No onko Jumala olemassa ? Jotkut uskovat toiset eivät. Mistähän se sitten johtuu? --Kuvitellaan, että juuri luonnontieteiden merkittävät tulokset , esim. viimme vuosisadalla fysiikassa saavutetut tieteelliset näytöt, suhteellisuus- ja...
Lue kommentti

Osmo, Otto, Juhani Päivinen

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.