Paistetun lihan syönti yhdistettiin pitkään ruoansulatuselinten syöpiin, erityisesti paksunsuolensyöpään, mutta huoli taitaa olla turha ja grilliherkkuja voi popsia tänäkin suvena hyvillä mielin. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan lihansa käristett...

Paistetun lihan syönti yhdistettiin pitkään ruoansulatuselinten syöpiin, erityisesti paksunsuolensyöpään, mutta huoli taitaa olla turha ja grilliherkkuja voi popsia tänäkin suvena hyvillä mielin. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan lihansa käristettynä tai grillattuna syövillä ei esiinny yhtään sen enempää paksunsuolen polyyppeja tai syöpää kuin muillakaan. Sama koskee lihanystäviä yleensäkin. Otoksessa oli mukana 431 polyyppipotilasta ja 433 tervettä verrokkia. Tutkimuksen julkaisi Cancer Causes & Control.

Limakalvon pinnasta koholla olevat nysty- tai sienimäiset polyypit ovat yleisimpiä paksunsuolen kasvaimia. Polyyppeja löydetään muita useammin sellaisilta henkilöiltä, joiden lähisukulaisilla on paksusuolisyöpää.