Kuva: <span class="photographer">Science</span>
Kuva: Science

Omatunnon saa kuurattua vedellä ja saippualla.

Fyysinen ja moraalinen puhtaus kietoutuvat ihmismielessä toisiinsa – jopa kirjaimellisesti, osoittaa Science-lehdessä julkaistu tutkimus.

Chen-Bo Zhong Toronton yliopistosta ja Katie Liljenquist Chicagon Northwestern-yliopistosta tutkivat puhtaan ja likaisen käsiteyhteyttä koesarjojen avulla. He pyysivät ryhmää koehenkilöitä pohtimaan eettisiä asioita ja toista miettimään epäeettisiä tekoja.

Ilmeni, että epäeettisyyden puntarointi sai kokelaat tuntemaan itsensä likaisiksi. He esimerkiksi täydensivät kirjaintehtävän P_ _ _Ä sanaksi ”pestä” ja valitsivat mieluummin lahjaksi puhdistuspyyhkeen kuin lyijykynän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa kokeessa vapaaehtoiset laitettiin muistelemaan epäeettistä tekoa, ja sitten osa heistä pantiin pesemään kätensä. Tämän jälkeen koko joukkiolta kysyttiin, suostuisivatko he auttamaan erästä graduntekijää ja osallistumaan ilman palkkiota vielä toiseen tutkimukseen. 73 prosenttia kätensä pesseistä lupautui vapaaehtoisiksi, kun vain 41 prosenttia muista suostui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tulos viittaa siihen, että käsienpesu puhdistaa myös omatuntoa moraalisten puntarointien jälkeen", tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla