Kuva: Outi Pyharanta / HS
Kuva: Outi Pyharanta / HS

Toipuminen voi kestää kuukausia

Synnyttäneillä naisilla esiintyy samantyyppisiä pieniä murtumia kuin urheilijoilla, osoittivat yhdysvaltalaisten tutkijoiden tekemät magneettikuvaukset. Synnyttäneillä kertyy myös nestettä lihaksiin, kuten urheilijoilla käy rankan suorituksen jälkeen.

Jopa yli 15 prosenttia synnyttäneistä sai tutkimuksen mukaan parantumattomia vammoja alaruumiiseensa. Tutkija Janis Miller kertoo tutkimustiedotteessa, että naisille uskotellaan liian usein heidän toipuvan synnytyksestä kuudessa viikossa. Harva kuitenkaan toipuu niin nopeasti. Joidenkin toipuminen kesti jopa kahdeksan kuukautta.

Jotkut äidit kokivat, että heidän vammansa johtui laiskasta lihasharjoittelusta. Toipumista ei kuitenkaan tutkimuksen mukaan takaa edes ahkera lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Kaikki eivät siitä hyödy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkittavat äidit kuuluivat riskiryhmiin. Miller korostaa, että synnytyksistä toipuminen on yksilöllistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Emme yritä sanoa, että kaikkien täytyisi käydä synnytyksen jälkeen magneettikuvauksissa tai ettei lantionpohjan lihaksia kannattaisi harjoittaa. Tärkeintä on uskaltaa hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle, mikäli toipuminen tuntuu liian hitaalta”, Miller summaa tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Anki Xiu
Seuraa 
Viestejä2

"tärkeintä on uskaltaa hakeutua erikoislääkärille". Aika vaikeaa, kun naistentauteja vähätellään joka lääkäriasemalla.

  Naisten syövät, kohtukasvaimet ja kuukautisvaivat ovt alidiagnosoituja, ja naiset itsekin vähättelevät kipujaan eivätkä mene lääkärille, ennenkuin on liian myöhäistä.

    Miehille on kyllä järjestetty eturauhasseulonnat - mutta naisilta puuttuu tällainen tehostettu terveydenhoito.  Terveyskeskusgynekologeja ei ole lainkaan koko Suomessa.

  • ylös 11
  • alas 6
Vierailija

Jostain syystä kuitenkin Panacodeja määrätään naisille huomattavasti helpommin, kuin miehille. Kaverini saa niitä kuukautiskipuihin, itselleni määrättiin Buranaa törmättyäni kymmeniä kertoja pesäpallomailaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla