Tällä laitteistolla mitataan positroniumin elinikää. Kuva: <span class="photographer">Max Planck Institute for Nuclear Physics</span>
Tällä laitteistolla mitataan positroniumin elinikää. Kuva: Max Planck Institute for Nuclear Physics

Elektronista ja antielektronista tehtiin ensimmäistä kertaa molekyyli.

Elektronista ja antielektronista koostuvasta positroniumista on ensimmäistä kertaa tehty molekyyli. Uusi antiaine auttaa tutkimaan aineen perusominaisuuksia ja petaa tietä uudenlaiselle teknologialle.

Tavallisesti elektroni ja sen antihiukkanen positroni tuhoavat toisensa annihiloitumalla gammasäteilyksi, mutta joskus niistä muodostuu tätä ennen ohikiitäväksi hetkeksi positronium. Se on kuin vetyatomi, jossa protonin paikalla on positroni.

Nyt David Cassidy Kalifornian yliopistosta työtovereineen muodosti positroniumista molekyylin. Temppu onnistui ampumalla positronipyrähdyksiä ohueeseen piioksidikalvoon, jossa oleviin elektroneihin positronit yhtyivät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikeusasteesta kertoo se, että Martin Deutsch eristi ensimmäisen positroniumin jo vuonna 1951. Siitä lähtein monet tutkimumusryhmät ovat yrittäneet positroniummolekyylin valmistamista, ja merkkejä onnistumisistakin on raportoitu. Vasta tällä kertaa molekyylin synty pystyttiin todistamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saavutus julkaistiin Nature-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla