Kuva: Kuvapörssi
Kuva: Kuvapörssi

Syntymäkuukaudella on suuri vaikutus siihen, kenestä tulee huippu-urheilija.

Synnyinkuukausi vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin kehittyä huippu-urheilijaksi. Australilainen Adrian Barnett Queenslandin teknisestä yliopistosta analysoi Australian jalkapalloammattilaisia ja havaitsi, että suhteettoman moni heistä oli syntynyt vuoden ensimmäisinä kuukausina ja harva vuoden lopussa, erityisesti joulukuussa. Tammikuussa oli syntynyt 33 prosenttia enemmän pelaajia kuin olisi odettavissa, ellei syntymäajalla olisi merkitystä. Joulukuussa syntyneitä oli 25 prosenttia odotusarvoa vähemmän.

Samanlainen ilmiö on aiemmissa tutkimuksissa havaittu jääkiekon, lentopallon ja koripallon ammattilaispelaajien joukossa.

Australian kouluissa vuosiluokat jaetaan kuten Suomessa, syntymävuoden mukaan. "Jos on syntynyt tammikuussa, on melkein vuoden kasvussa edellä niitä luokkatovereita, jotka ovat syntyneet vuoden lopussa. Niinpä elämään saattaa vaikuttaa valtavasti, sattuuko syntymään 31. joulukuuta vai 1. tammikuuta", Barnett huomauttaa.

Jo pelkästä koosta on hyötyä pelissä. Pienemmät oppilaat saattavat menettää intonsa ja urheilla vähemmän. Tästä voi olla seurauksia heidän terveydelleen aikuisiällä. Lisäksi urheilulahjakkuuksia hukataan, kun valmentajat eivät tunnista eivätkä rohkaise niitä kyvykkäitä lapsia, jotka joutuvat kilpailemaan itseään fyysisessä kehityksessä selvästi edellä olevien tovereiden kanssa.

Brittitutkimuksissa on huomattu, että alkuvuodesta syntyneet pärjäävät paremmin myös opinnoissa ja heillä on parempi itseluottamus.

Tulos julkaistiin Analysing Seasonal Health Data -kirjassa.