Toukokuussa syntyminen voi olla vaaraksi pohjoisella pallonpuoliskolla. Kevätvauvojen riski sairastua MS-tautiin on selvästi muita suurempi. Marraskuussa maailmaan tulleilla taudin todennäköisyys on puolestaan pienin. Selitys saattaa löytyä geenien ja ...

Toukokuussa syntyminen voi olla vaaraksi pohjoisella pallonpuoliskolla. Kevätvauvojen riski sairastua MS-tautiin on selvästi muita suurempi. Marraskuussa maailmaan tulleilla taudin todennäköisyys on puolestaan pienin. Selitys saattaa löytyä geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksista raskauden aikana tai heti syntymän jälkeen, kertoo British Medical Journal.

Keskushermostoa vaurioittavan MS-taudin alkuperä on arvoitus, samoin sen esiintyminen. Tuntemattomasta syystä tautia tavataan sitä enemmän, mitä kauemmas pohjoiseen tai etelään päiväntasaajasta mennään. Yleisin se on alueilla, joissa asuu sukutaustaltaan pohjoiseurooppalaista väestöä (Skandinavia, Iso-Britannia, Yhdysvaltojen pohjoisosat, Kanadan eteläosat, Uusi-Seelanti, Australian kaakkoiskulma).

Oxfordin yliopiston tutkijat keräsivät kasaan 17 874 kanadalais- ja 11 502 brittipotilaan aineiston. Kaikilta analysoitiin tiedot synnyinkuukaudesta sekä perhe- ja sairaushistorista. Vertailuryhmämänä käytettiin muuta väestöä ja potilaiden terveitä sisaruksia.

Vain harva sairastuneista oli syntynyt marraskuussa. Kun aineistoon lisättiin vielä
42 000 pohjoismaista MS-potilasta, kävi ilmi, että taudin ilmaantuvuus piikittää erityisesti kevätvauvoilla. Uusia tautitapauksia tavataan toukokuussa syntyneille noin 13 prosenttia normaalia enemmän. Yhteys on vahvin Skotlannissa, missä MS-tautin ilmaantuvuus on muutenkin maailman huippua.

Tuloksiin ei ole varmaa selitystä. Aiemmista tutkimuksista voidaan päätellä, että sekä altistus auringon uv-säteilylle että äidin elimistön d-vitamiinipitoisuuden vaihtelu raskauden aikana voivat vaikuttaa sikiön keskushermoston kehitykseen.

MS-tauti on keskushermoston sairaus, jossa aivojen ja selkäytimen valkeaan aineeseen syntyy kovettuneita pesäkkeitä, jotka haittavat hermoston toimintaa monin tavoin. Sen käynnistää mahdollisesti virus tai joku muu tuntematon tekijä. Suomessa sairaus on yleisin Pohjanmaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla