Viiksien tuntokartta on hiiren aivoissa tärkeä.
Viiksien tuntokartta on hiiren aivoissa tärkeä.

Aistien kartat alkavat muodostua silloin.

Maailman hahmottamisen tekee mahdolliseksi se, että aivokuoren aistialueet ovat kuin karttoja, joihin kukin aistimus paikantuu sijaintinsa perusteella. On tiedetty, että aivokuoren kartat alkavat muodostua heti syntymän jälkeen, mutta ei ole tiedetty, mikä niiden muodostumisen laukaisee. Nyt selvisi, että taustalla on syntymä itse: iso ympäristönmuutos vaikuttaa aivojen serotoniini-välittäjäaineen määrään ja sen kautta käynnistää kartoittumisen. Näin osoittavat japanilaiset tutkijat artikkelissaan Developmental Cell -lehdessä.

Tomohisa Toda Kanazawa-yliopistosta Ishikawasta ja hänen työtoverinsa tutkivat asiaa hiirillä. He seurasivat aistikarttojen muodostumista tuntoaivokuoren viiksialueella.

Aiheuttamalla ennenaikaisia syntymiä he osoittivat, että kartan muodostuminen on suoraan sidoksissa syntymisen ajankohtaan eikä tiettyyn kehitysajan pituuteen. Keskoshiiret saivat nimittäin karttansa nopeutuneessa aikataulussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi he osoittivat, että kartoittumisen laukaisee lähteminen kohdusta riippumatta siitä, millä tavoin lähtö tapahtuu. Keisarileikkauksella syntyneiden poikasten kartat kehittyivät aivan samoin kuin synnytyskanavasta puristuneiden. Emojen hormoneita rukkaamalla he varmistivat, ettei laukaisu riippunut niistäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse ei myöskään ollut siitä, että syntymänjälkeinen aisti-informaatiotulva laukaisisi kartoittumisen. Viiksettömiksi tehtyjen poikasten viiksialueet nimittäin kartoittuivat siinä missä viiksekkäidenkin.

Lopulta he havaitsivat, että syntyminen käynnistää aivojen serotoniinimäärän vähenemisen. Tämä väheneminen puolestaan oli välttämätön ja ainoa tarvittava tekijä, joka laukaisi aivojen viiksialueiden kartoittumisen.

Todan ja kollegoiden mielestä ei ole kummallista, että syntymistapahtumalla itsellään on näin merkittävä vaikutus. Onhan syntyminen nisäkkään koko elämän järisyttävin ympäristönmuutos. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla