Riskit ovat noin kaksinkertaisia.

Bulimia, anoreksia ja muut syömishäiriöt eivät ole kovin yleisiä, mutta häiriöihin sairastuville niillä on monia haitallisia seurauksia.

Syömishäiriöiset ovat muun muassa tavallista alttiimpia huumeiden ja alkoholin väärinkäytölle, masennukselle ja osa myös ylipainolle.

Tiedot perustuvat Pediatrics-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui 8 600 tyttöä ja naista. Osallistujat olivat 9–15-vuotiaita vuodet 1996–2008 kattaneen tutkimuksen alkaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seurannan aikana tehtyjen useiden kyselyjen perusteella 1–3 tyttöä sadasta poti jonkinasteista ahmimis- ja oksenteluhäiriötä, jossa vuoronperään syödään paljon ja tyhjennetään vatsa ruokailun jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun tutkijat vertasivat tyttöjä toisiinsa, heidän terveysriskinsä vaihtelivat syömishäiriön painotusten mukaisesti. Masennus ja lihominen olivat etenkin ahmimishäiriöisten riskejä, kun taas huumeet ja humalajuominen kasautuivat tytöille, joiden häiriö painottui oksenteluun. Verrattuna terveisiin samanikäisiin riskit olivat noin kaksinkertaisia.

Syömishäiriöiden hoito on parantunut vuosien varrella, mutta edelleen niihin liittyy merkittävä hengenvaara. Erityisen vaarallinen on anoreksia nervosa eli laihuushäiriö, mutta myös muut häiriöt voivat johtaa kuolemaan.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla