Syömishalut heräävät toisilla herkemmin, vaikkei olisi nälkäkään. Kuva: Shutterstock
Syömishalut heräävät toisilla herkemmin, vaikkei olisi nälkäkään. Kuva: Shutterstock

Nautintoon liittyvä opioidijärjestelmä selittää osaltaan taipumusta lihomiseen.

Pelkkä ruoan näkeminen herättää toisissa ihmisissä muita herkemmin syömishalut, vaikkei olisi nälkäkään. Herkkyyttä selittää uuden tutkimuksen mukaan se, miten aivojen opioidijärjestelmä toimii.

Turun yliopiston tutkijat havaitsivat, että opioidien sitoutumispaikkoja eli reseptoreita oli vähemmän niillä, joiden syömishalu herää helpommin pelkästään ulkoisista yllykkeistä, kuten ruoan kuvista.

Aivojen opioidijärjestelmä on se, johon myös ulkoiset opioidit vaikuttavat, kuten morfiini ja heroiini. Normaalisti se on elimistön omien, hermovälittäjäaineina toimivien opioidien työmaata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Järjestelemällä on osuutensa nautinnon ja rauhallisen tilan tuottamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olemme aikaisemmissa tutkimuksissa osoittaneet, miten opioidijärjestelmä reagoi aivoissa, kun ihmisten kokevat erilaisia nautintoja syömisestä sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen”, kertoo tutkimusta johtanut lääketieteellisen kuvantamisen professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta.

Ryhmä on myös aiemmin osoittanut, että hyvin lihavilla ihmisillä opioidijärjestelmän toiminta vaimenee ja sen reseptorit vähenevät.

”Kun he jatkuvasti syövät, järjestelmä saa ikään kuin ylikuormitusta ja menee sen takia puolustustilaan”, Nummenmaa sanoo.

Lihavuusleikkauksessa järjestelmän reseptorit palautuvat ja toiminta normalisoituu. Tämä vahvistaa Nummenmaan mukaan sen, että juuri lihavuus vaikuttaa opioidijärjestelmän toimintaan.

Tällä kerralla ryhmä tutki opioidijärjestelmän yhteyttä ruokahalun säätelyyn normaalipainoisilla. Heissäkin on eroja sen suhteen, miten ruoka heitä houkuttelee.

”Osa ihmisistä on sellaisia, että kun kahvilan ohi kulkee, keksin näkeminen voi herauttaa veden kielelle, vaikkei nälkä varsinaisesti olekaan. Osa kävelee ohitse sen kummemmin reagoimatta.”

Tällaiset yksilölliset erot herkkuherkkyydessä näkyivät opioidijärjestelmän muutoksina myös normaalipainoisilla. Heilläkin oli lihavien tavoin vähemmän opioidireseptoreita.

”Kyse on lihavan ihmisen biologisesta fenotyypistä, vaikka nämä ihmiset eivät olekaan lihavia, joita tässä tutkittiin.”

Nummenmaan mukaan opioidireseptorien määrää vaikuttavat paitsi geenit myös se, miten ihminen on elämänsä elänyt, kuten lihominen ja laihtuminen ja liikunnan määrä.

Vähäisempään reseptorimäärään vaikuttavat geenit voivat luoda synnynnäisen alttiuden lihomiselle.

Nummenmaa ja kollegat havaitsivat, että myös aivojen kannabinoidijärjestelmällä on yhteys ruokakäyttäytymiseen, mutta tulos oli epämääräisempi.

Kannabinoidireseptoreiden vähyys ennusti ongelmallisia syömistapoja, joskaan ei kovin vahvasti.

Tutkimuksen julkaisi Translational Psychiatry -tiedelehti.

Vierailija

John Carter kirjoitti:
En ole ikinä tavannut yhtäkään ylipainoista opioidien väärinkäyttäjää. Sen sijaan kannabinoidien väärinkäyttäjistä osa on koviakin mässäilemään.

Kyllä niitä on, mutta taustalta löytyy D4reseptori, jonka arvioidaan selittävän suurelta osin sen vaikutusmekanismin, vaikka sitä serotoniinijärjestelmän vaikutuksilla markkinoidaan.

Buspironi lisää ruokahalua merkittävästi ja D4 on linkitetty väärinkäyttöön ja uutuudenviehätyksen etsimiseen. Sen takia se lyhentää hieman masareiden vaikutuksen alkamisaikaa ja lievittää ahdistusta. Pitempi selitys vaatisi tietokonetta. En jaksa luurilla kirjoittaa pitkiä kappaleita.

Itse suosittelisinkin anorektikoille buspironia ensilinjan lääkkeeksi. D4 reseptorin stimulointi oikea-aikaisesti lienee myös terapiassa hyödyllistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla