Rottakokeet paljastivat syövän ja masennuksen välisen linkin. Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Rottakokeet paljastivat syövän ja masennuksen välisen linkin. Kuva: Corbis RF.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan syy syöpäpotilaiden masennukseen on kasvaimen sylkemissä yhdisteissä.

Masennus iskee herkästi syöpäpotilaisiin, ja sen syyksi on epäilty niin vakavan diagnoosin tiedostamista kuin rankkoja hoitoja. Nyt Chicagon yliopiston tutkijat löysivät kuitenkin suoran biologisen linkin syövän ja masennuksen välilllä.

"Tutkimuksemme osoittaa, että syypää masennukseen voikin olla kasvain itse", sanoo tutkimusta johtanut Leah Pyter.

Ryhmä tutki asiaa rotilla, joista osa sairasti syöpää, osa ei. Kasvaimen kehittyessä syöpärotille ilmaantui selkeitä masennusoireita: niitä ei esimerkiksi kiinnostanut juoda sokerivettä, joka on terveen rotan herkkua, eivätkä ne olleet verrokkien tapaan motivoituneita pyrkimään pois vesipaljusta, jonne ne laitettiin uimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että syöpärottien verenkierrossa velloi kasvaimen erittämiä sytokiineja, jotka kulkeutuivat myös rottien aivoihin. Sytokiinien tiedetään kytkeytyvän masennukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syöpää sairastavat rotat tuottivat myös tavallista vähemmän stressihormoni kortikosteronia, joka normaalisti hillitsee sytokiinien vaikutusta.

Niin ikään tutkimus paljasti, että kasvain aiheutti muutoksia tunteiden säätelyyn osallistuvan hippokampuksen geenien ilmentymisessä.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla