Helsingin yliopiston tutkijat kehittivät uuden strategian, joka näivettää syöpäkasvaimet hapen ja ravinteiden puutteeseen.

Suomalaistutkijoiden uusi menetelmä verisuonten kasvun hillitsemiseksi auttaa tappamaan syöpäkasvaimet hapen ja ravinteiden puutteeseen.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta on tutkimusryhmineen jo aiemmin osoittanut, että syöpäkasvaimen etäpesäkkeiden muodostumista imusolmukkeisiin voidaan ehkäistä
vasta-aineilla, jotka estävät verisuonikasvutekijä VEGF-C:n sitoutumisen VEGFR-3-reseptoriin. Nämä vasta-aineet estivät myös verisuonten uusmuodostusta kokeellisissa kasvaimissa.

Ongelmaksi on osoittautunut se, että vasta-aineet joutuvat kilpailemaan reseptoriin sitoutumisesta
kasvaimissa olevien kasvutekijöiden kanssa. Jos kasvutekijöiden määrä on suuri, vasta-aineet menestyvät huonosti. Vasta-aineiden on joskus myös vaikea päästä kasvaimeen, sillä kasvainten verisuonisto on hyvin
epäsäännöllistä ja kudosnesteen paine kasvaimissa on korkea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Uusi vasta-aine toimii uudella periaatteella. Se ei estä kasvutekijän sitoutumista reseptoriin, vaan reseptorin aktivaatiossa välttämättömän reseptorien pariutumisen. Siksi uusi vasta-aine toimii paremmin korkeissa kasvutekijäpitoisuuksissa", professori Alitalo kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Uusien havaintojemme mukaan yhdistelmä kasvutekijän sitoutumista ja pariutumista estäviä vasta-aineita myös näyttää tehokkaammalta kuin kumpikaan vasta-aine yksinään."

Tulokset  mahdollistavat aiempaa tehokkaammat veri- ja imusuonten kasvun estämiseen perustuvien
syöpähoitojen kehittämisen.

Tutkimuksen julkaisi Cancer Cell.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla