Käsitys syövän synnystä saattaa joutua uudelleenarvionnin kohteeksi, vihjaa Science –lehdessä julkaistu tutkimus. Se osoittaa, että mahasyöpä saa alkunsa luuytim...

Käsitys syövän synnystä saattaa joutua uudelleenarvionnin kohteeksi, vihjaa Science –lehdessä julkaistu tutkimus. Se osoittaa, että mahasyöpä saa alkunsa luuytimen kantasoluista eikä suinkaan mahalaukun kantasoluista, kuten tähän asti on luultu.

Mahasyövän taustalla on usein krooninen helikobakteeri-infektio mahalaukun seinämässä. Hiirillä tehty koe paljastaa, että tulehdus houkuttelee paikalle luuytimen kantasoluja (BMDC), jotka yrittävät korjata limakalvovaurion. Urakka ei kuitenkaan luonnistu. Tulehdus nitistää mahalaukun seinämäsolut ja saa kantasolut vähitellen muuttumaan syöpäsoluiksi.

Tutkijaryhmää johtaneen Timothy Wangin mukaan yllättävä havainto voi johtaa uudenlaiseen diagnostiikkaan ja hoitoihin varsinkin sellaisissa syövissä, joihin liittyy selvä pitkäaikainen tulehdus. Sellaisia ovat mahasyövän lisäksi haima-, keuhko-, maksa- ja ruokatorven syöpä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla