Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Kuva: Kuvapörssi.

Solunsalpaaja kapesitabiini voi aiheuttaa matkailijalle hankaluuksia maahantulovirkailijoiden kanssa, sillä lääke voi hävittää käyttäjältään sormenjäljet.

Solunsalpaaja kapesitabiinia käyttävien syöpäpotilaiden on syytä pitää resepti ja lääkärin selostus passinsa välissä, sillä lääke saattaa syödä sormista jäljet. Tämä on aiheuttanut hankaluuksia ainakin Yhdysvaltain maahantulovirkailijoiden kanssa, raportoi Annals of Oncology.

Kapesitabiinia käytetään muun muassa rinta-, paksu- ja peräsuolisyöpien sekä pään ja kaulan alueen syöpien hoidossa. Sen yleisin haittavaikutus on käsi- ja jalkaoireyhtymä. Tällöin käsiin ja jalkoihin saattaa ilmaantua punoitusta, kipua, turvotusta tai haavaumia. Iho voi myös kuoriutua.

"Ajan mittaan tämä oireilu voi hävittää jäljet sormenpäistä", sanoo onkologi Eng-Huat Tan Singaporen kansallisesta syöpäkeskuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tanin oma kapesitabiinia käyttävä potilas joutui vaikeuksiin, kun tämä yritti matkustaa Yhdysvaltoihin, eikä hänen näpeistään jäänytkään skanneriin jälkiä. Yhdysvallat vertaa jokaisen maahantulijan sormenjälkiä rikollisrekistereihinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tanin potilas ei itse ollut havainnut sormenjälkien katoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla