Alzheimerin tauti kutistaa aivoja.
Alzheimerin tauti kutistaa aivoja.

Muisti ja toiminta paranivat hiirillä poikkeuksellisen nopeasti. 

Syövän hoidossa jo nykyisin käytössä oleva beksaroteeni voi tulevaisuudessa lievittää myös Alzheimerin tautia. Hiiritutkimuksissa lääke vähensi taudille ominaisia amyloidiplakkeja aivoissa ja kohensi sekä muistia että muita tiedollisia toimintoja, raportoivat amerikkalaisen Case Western Reserve –yliopiston tutkijat.

Alzheimerin tauti kehittyy suureksi osaksi sen vuoksi, että elimistö ei pysty poistamaan beeta-amyloidi-proteiinia aivoista. Kolesterolia kuljettavan apolipoproteiini E:n tiedetään edistävän amyloidin poistamista. Niinpä tutkijat kokeilivat lisätä apolipoproteiini E:n tuotantoa beksaroteenilla.

Lääke tehosi nopeasti. Kuudessa tunnissa annostelemisesta liukoisen amyloidin määrä väheni neljänneksellä, ja vaikutus kesti kolme päivää. Samaan aikaan Alzheimer-hiirten oireet katosivat. Hiiret eivät esimerkiksi ennen lääkkeen saamista kyenneet tekemään pesää nenäliinapaperista. Niiltä oli mennyt kyky tajuta, että materiaalia voisi käyttää pesätekopuuhiin. Taito kuitenkin palasi lääkehoidon jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Amyloidiplakeista oli niin ikään poistunut puolet kolmen vuorokauden kuluessa, ja loppujen lopuksi niistä katosi 75 prosenttia. Ilmeisesti beksaroteeni ohjelmoi aivojen immuunipuolustuksen solut hävittämään plakit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Löytö on ennennäkemätön", sanoo tutkija Paige Cramer Case Western Reservestä. "Aiemmin parhailta Alzheimerin taudin hoidoilta on vienyt useita kuukausia ennen kuin plakit vähenevät hiiriltä."

Seuraavaksi tutkijat haluavat aloittaa kokeet ihmisillä.

Tutkimuksen julkaisi Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla