Euroopan ruokakriisit nakertavat naudanlihan mainetta, mutta Maatalouden tutkimuskeskuksen tuore havainto voi tuoda sille uusia ystäviä.
Lihan rasvahappokoostumukseen voidaan vaikuttaa niin, että se sisältää tavallista enemmän syövältä ehkäisevää konj...

Euroopan ruokakriisit nakertavat naudanlihan mainetta, mutta Maatalouden tutkimuskeskuksen tuore havainto voi tuoda sille uusia ystäviä.

Lihan rasvahappokoostumukseen voidaan vaikuttaa niin, että se sisältää tavallista enemmän syövältä ehkäisevää konjugoitua linolihappoa, CLA:ta. Sen pitoisuus yli kaksinkertaistuu, kun nautojen väkirehuun lisätään rypsiöljyä. Sama saadaan aikaan myös maidossa.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Lihateollisuuden tutkimuskeskuksen, Valion ja rehuteollisuuden kanssa.

CLA:n on eläinkokeissa havaittu hillitsevän syöpäsolujen kasvua. Rasvahappo estää eläimillä myös kemiallisesti aiheutettujen kasvaimien syntyä. Suomalaistutkimuksen mukaan vaihdevuosien jälkeen rintasyöpään sairastuneet naiset olivat saaneet ravinnostaan vähemmän CLA:ta kuin terveet verrokit.