Terveysviranomaisen leimalla varustettu rokotebanaani ei ole enää scifiä. Taudinaiheuttajilta, kuten hi-virukselta tai hepatiiteilta, suojaavia syötäviä rokotteita voidaan odottaa markkinoille kenties jo viiden vuoden päästä, arvioi tutkija Alexander V...

Terveysviranomaisen leimalla varustettu rokotebanaani ei ole enää scifiä. Taudinaiheuttajilta, kuten hi-virukselta tai hepatiiteilta, suojaavia syötäviä rokotteita voidaan odottaa markkinoille kenties jo viiden vuoden päästä, arvioi tutkija Alexander V. Karasev Thomas Jefferson -yliopistosta Pennsylvaniasta.

Syötävien rokotteiden etuja olisivat hinta, säilyvyys ja helppokäyttöisyys. Niiden varastointi on halpaa ja yksinkertaista. Tauteja torjuva kasvis tai hedelmä sopisi oivallisesti kehitysmaiden tarpeisiin.

Karasevin ryhmä kehittää muuntogeenistä lehtisalaattia, joka suojaa maksatulehduksia ja-syöpää aiheuttavalta B-hepatiitilta. Perinnäisen rokotteen hinta on yli 3 000 markkaa. Muuntogeenisen salaatin tehoa ja turvallisuutta testataan parhaillaan. Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti PNAS kertoi puolestaan viime kuussa, että perunaan ujutettu B-hepatiittirokote estää hiiriä sairastumasta. Cornellin yliopisto on käynnistänyt myös potilaskokeen.

Maailmalla kehitetään useista kasveista rokotetehtaita. Kolmas yhdysvaltalaisryhmä on siirtänyt perunaan koli-bakteeriripulia aiheuttavan enterotoksiinin geenin. Pottumössöä maistelleille ihmisille syntyy vasta-aineita bakteeria kohtaan. Suomessa taas on tekeillä siirtogeenisiä rehukasveja, jotka tuottavat eläintaudeilta suojaavia rokotteita.

Alexander V. Karasev kertoi rokotteiden tulevaisuudesta äskettäin Yhdysvaltain lääkärijärjestön kokouksessa. Uutisen välitti elintarvikealan verkkopalvelu just-food.com.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla