19 kuukauden ikäisellä lapsella on kyky käyttäytyä epäitsekkäästi. Kuva: Shutterstock
19 kuukauden ikäisellä lapsella on kyky käyttäytyä epäitsekkäästi. Kuva: Shutterstock

Pikkulapset ojensivat herkkupalan sitä havittelevalle vieraalle, vaikka olivat itse nälkäisiä.

Pikkulapsi ei suinkaan ajattele aina, että minä ensin. Hänkin osaa jo ottaa muiden tarpeita huomioon ja auttaa tarvitsevaa.

Eikä epäitsekkyys rajoitu helppoihin palveluksiin. Taaperoikäinen auttaa silloinkin, kun teko merkitsee hänelle itselleen menetystä ja sotii hänen omaa välitöntä etuaan vastaan, osoittavat Washingtonin yliopiston psykologian tutkijoiden kokeet.

Epäitsekkyyden synty kiinnostaa moraalin alkuperää luotaavia tutkijoita. Mitä nuoremmalla iällä epäitsekkyydestä on merkkejä, sitä vahvemmin moraalia voi pitää synnynnäisenä taipumuksena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tätä tutkijat selvittivät noin sadalle pikkulapselle tehdyillä testeillä. Lapset olivat vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat käyttivät kokeissaan lapsille maistuvia herkkuja, kuten banaania, mustikoita ja viinirypäleitä. Tarkoitus oli katsoa, antavatko lapset oma-aloitteisesti ilman erillistä kannustusta herkkupalansa jopa ventovieraalle.

Vieraan roolia esitti tutkija. Tilanteita oli kahdenlaisia.

Yhdessä tutkija pudotti hedelmäpalan tarjottimelle, johon hän ei ylettynyt mutta lapsi ylettyi. Tutkija ei pyrkinyt mitenkään saamaan herkkua takaisin haltuunsa.

Toisessa tilanteessa tutkija muka vahingossa pudotti hedelmän tarjottimelle, mutta koetti saada herkun takaisin siinä kuitenkaan onnistumatta. Herkku oli liian kaukana pöydän toisella puolella.

Ensimmäisessä tilanteessa vain neljä prosenttia lapsista poimi hedelmän ja antoi sen tutkijalle. Mutta kun tutkija oli kurottelulla osoittanut haluavansa makupalan, yli puolet lapsista antoi sen hänelle.

Toisen osoittama tarve siis laukaisi lapsessa halun auttaa.

Lapset pystyivät koetilanteessa liikkumaan vapaasti. He olisivat esimerkiksi voineet ottaa herkun ja karata se hallussaan taaempana olevan vanhempansa luo syömään sen. Enemmistö ei kuitenkaan toiminut niin, vaan valitsi vieraan ihmisen auttamisen.

Monet eläimetkin auttavat toisiaan. Äskettäin osoitettiin, että papukaijakin auttaa ruoanhankinnassa lajitoveria, jota ei ole ennen tavannut.

Lähisukulaisemme simpanssit ja bonobot tekevät yhteistyötä ja avustavat lajikumppaneitaan.

Kova moraalinen testi on kuitenkin sellainen, jossa pystyy luopumaan sellaisesta perusasiasta kuin ruoasta toisen hyväksi – varsinkin nälkäisenä. Etenkään simpanssit eivät omatoimisesti anna pois herkullista ruokaa, jota ne itse tarvitsevat.

Lapsitutkimuksessa kova testi tehtiin toistamalla koe, kun lapset eivät olleet syöneet pitkään aikaan ja heillä oli taatusti nälkä. Tämä oli todellinen epäitsekkyyden koetinkivi.

Kaikki lapset pitivät herkun itsellään, kun ventovieraan osaa esittänyt tutkija ei näyttänyt siitä välittävän. Mutta jos tutkija näytti haluavan herkkupalaa, tälläkin kertaa 37 prosenttia eli yli kolmannes lapsista antoi sen hänelle.

”Lapset katselivat hedelmää kaipaavasti ja sitten luovuttivat sen pois. Uskomme, että tässä kiteytyy vauvamainen versio epäitsekkäästä auttamisesta”, tutkimusjohtaja Andrew Meltzoff sanoo Washingtonin yliopiston tiedotteessa.

Osittain epäitsekkyys näyttää olevan opittua. Epäitsekäs käytös oli jonkin verran yleisempää niillä lapsilla, joilla on sisaruksia tai joiden perhe oli yhteisöllisestä kulttuurista.

Esimerkiksi aasialaisissa tai latinalaisamerikkalaisissa kulttuureissa korostuu keskinäinen riippuvuus. Silloin lapsetkin saatetaan pienestä pitäen kasvattaa vahvemmin ottamaan huomioon toisia.

”Jos keksimme, miten edistää lastemme epäitsekkyyttä, voimme päästä välittävämpään yhteiskuntaan”, sanoo Washingtonin yliopiston tutkijatohtori Rodolfo Cortes Barragan, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports -tiedelehti.

Keijona
Seuraa 
Viestejä16819

Ei pidä aliarvoida koulutuksen voimaa, sillä koulutamallahan saadaan uskolteltua ihmisille että valtio huolehtii avun tarpeessa olevista. Ei tarvitse itse hedonismiltaan vaivautua.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla