Lähikuva Marsin Nili Fossaen alueesta. Ylätasankojen (violetti) alapuolella oliviinikerroksia (keltainen), joissa näkyy karbonaattia (kirkas vihreä). Alimmaisena rauta-magnesiumsavea (vaaleansininen). Kuvan alue on läpimitaltaan noin 2,5 km. Kuva: <span class="photographer">NA</span>
Lähikuva Marsin Nili Fossaen alueesta. Ylätasankojen (violetti) alapuolella oliviinikerroksia (keltainen), joissa näkyy karbonaattia (kirkas vihreä). Alimmaisena rauta-magnesiumsavea (vaaleansininen). Kuvan alue on läpimitaltaan noin 2,5 km. Kuva: NA

Yhdysvaltalaistutkijat paikansivat punaiselta planeetalta karbonaatteja, jotka voivat kieliä elämästä.

Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että Marsissa on muinoin lillunut vettä. Todisteet ovat kuitenkin viitanneet siihen, että se on ollut liian hapanta ja suolaista Maassa tavattaville elämänmuodoille.

Nyt Brownin yliopiston johtama tutkimusryhmä löysi todisteita karbonaateista, jotka osoittavat, että Marsissa esiintyi monenlaisia vesiympäristöjä.

Karbonaattien löytyminen nimittäin viittaa siihen, että Marsissa oli näiden mineraalien muodostuessa 3,6 miljardia vuotta sitten neutraalia tai emäksistä vettä. Karbonaatit kun liukenevat nopeasti happoon, joten niiden löytyminen haastaa näkemyksen, että marsperää huuhtonut hapan suolakylpy olisi yltänyt kaikkialle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Olot näissä karbonaattitaskuissa olivat juuri suotuisat primitiiviselle elämälle", huomauttaa tutkimusryhmään kuulunut Bethany Ehlmann.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karbonaattia löytyi Marsia mittaavan CRIS-spektrometrin lähettämistä kuvista eri puolilta Marsia, eritoten Nili Fossaen alueelta.

Tutkimuksen julkaisi Science tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla