Hyvänyön satu, F. Schlesinger / Wikimedia Commons
Hyvänyön satu, F. Schlesinger / Wikimedia Commons

Jos haluat saada unta, lue sängyssä paperikirjaa.

Jos haluat saada pian unen päästä kiinni, älä lue ennen nukkumaan menoa sähkökirjaa. Valaisevan lukulaitteen tai tabletin tuijottaminen virkistää ja lykkää nukahtamista, osoitti tuore tutkimus, jonka julkaisi Pnas.

Koehenkilöt lukivat iltaisin neljän tunnin ajan ennen nukkumaan menoa. Ensin he käyttivät viitenä perättäisenä iltana valoa loistavaa sähköistä lukulaitetta. Sitten he lukivat viitenä iltana perinteistä painettua kirjaa. Sähkökirjaa luettuaan he tunsivat itsensä illalla virkummiksi, nukahtivat myöhemmin ja olivat aamulla unisempia kuin paperikirjaa luettuaan.

Valaisevan lukulaitteen käyttö myös vähensi elimistön melatoniinin eritystä. Illan hämärä on sisäiselle kellolle merkki, joka käynnistää unta säätelevän melatoniinin tuotannon. Tällä tavalla elektronisten laitteiden kirkas valo voi vaikuttaa uni-valverytmiin ja pitkän päälle terveyteen.

käyttäjä-7001
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt8.1.2015

Tabletin valo virkistää

Tunnustan, etten lukenut alkuperäistä tutkimusta. Kuitenkin radiotaajuisen mikroaaltosäteilyn vaikutuksesta unihäiriöitä lisäävästi on jo saanut lukea aikaisemminkin. Onkohan tässä tutkimuksessa otettu siihen mitenkään kantaa tai voiko valoa ja säteilyä edes tutkimusasetelmassa erottaa toisistaan. Ihmiseen vaikuttaa tietenkin lukulaitteen lisäksi tukiasemien, päällä olevien kännyköiden, muiden asunnon wlan-reitittimien ja naapureiden reititittimien tuottama säteily. Kaikenlaisia...
Lue kommentti
BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Tabletin valo virkistää

Pitäneeköhän tämä paikkansa, ja onkohan kaikissa tableteissa ja läppäreissä tuo led-tekniikka käytössä?: http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/75995-led-valoilla-ikava-seuraus-huolestuttavia-merkkeja#.VKJZKpynBcs.facebook Uusi Suomi: " Led-valojen lisääntyminen arjessa voi vaikuttaa negatiivisesti näköön ja uneen, kirjoittaa Financial Times . Led-valoja käytetään paljon etenkin älylaitteissa ja viihde-elektroniikassa. Lehden mukaan useammassakin tutkimuksessa on tullut ilmi huolestuttavia...
Lue kommentti