Corot-satelliitti näkee ja kuulee tähden sisimpään. Kuva: <span class="photographer">Image © CNES/illustration David Ducros</span>
Corot-satelliitti näkee ja kuulee tähden sisimpään. Kuva: Image © CNES/illustration David Ducros

Eurooppalainen Corot-satelliitti on onnistunut mittaamaan kaukaisten tähtien pieniä kirkkausvaihteluita ennätystarkasti. Nämä värähtelyt voidaan muuttaa myös tähtimusiikiksi.

Ranskan avaruusjärjestön Corot-satelliitti mittasi ennätystarkasti säännöllisiä kirkkausvaihteluita, joita synnyttävät tähden sisuksista purkautuvat paineaallot eli tähdenjäristykset. Värähtelyt paljastavat tähden sisimmän samoin kuin seismiset aallot kantavat tietoa Maapallon sisäosista. Värähtelyjen perusteella voidaan arvioida muun muassa tähden ikää, massaa ja koostumusta.

Satelliittihavainnot avaavat aivan uusia mahdollisuuksia tähtiseismologiassa, sillä maan päältä tähtien värähtelyä on mahdotonta seurata yhtäjaksoisesti vastaavalla tarkkuudella.

Pariisin observatorion tutkija Eric Michel kollegoineen analysoi satelliitin keräämiä havaintoja kolmesta eri tähdestä, jotka ovat tyypiltään auringon kaltaisia, mutta kuumempia ja 20-40 prosenttia massiivisempia. Niiden kirkkaus vaihteli puolitoista kertaa enemmän kuin auringon. Tämä oli kuitenkin vain 75 prosenttia odotetusta vaihtelusta, joten nykyisiä malleja tähtien käyttäytymisestä pitää vielä rukata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat muuttivat Corotin havainnot myös ihmiskorvin kuultaviksi signaaleiksi. Värähtelyt antavat kullekin tähdelle omanlaisensa äänen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuuntele tähtien "laulua" täältä.

Tutkimuksen julkaisi Science ja siitä kertoi BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla