Mira on punainen jättiläistähti, jonka säde on kolmesataa kertaa Auringon sädettä suurempi. Kuva M. Karovska/Center for Astrophysics ja NASA
Mira on punainen jättiläistähti, jonka säde on kolmesataa kertaa Auringon sädettä suurempi. Kuva M. Karovska/Center for Astrophysics ja NASA

Ruskea kääpiö sinnitteli miljoonia vuosia punaisen jättiläisen sisällä.

Pieni taivaankappale näyttää voivan sinnitellä tähden sisällä. Se saattaa jopa siepata tähden ainetta itselleen.

Pierre Maxted kumppaneineen havainnoi ensimmäistä kertaa yksityiskohtaisesti WD 0137-349:nä tunnettua kaksoisjärjestelmää. Siinä valkoista kääpiötähteä kiertää ruskea kääpiö. Ruskea kääpiö on taivaankappale, jolla on massaa vähemmän kuin pienimmillä tähdillä, mutta enemmän kuin suurilla planeetoilla.

Valkoinen kääpiö puolestaan aloittaa olemassaolonsa tavallisena Auringon kaltaisena tähtenä. Kun sen keskustan ydinreaktiot loppuvat, se paisuu punaiseksi jättiläiseksi. Naturessa julkaistut uudet havainnot paljastavat, että tässä vaiheessa ruskea kääpiö jäi jättiläistähden sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaiken järjen mukaan jättiläistähti nielaisi ja hajottaisi kumppaninsa täydellisesti. Näin ei kuitenkaan käynyt. Miljoonia vuosia myöhemmin jättiläistähden kuori haihtui avaruuteen ja siitä jäi jäljelle valkoinen kääpiö. Samalla esiin pullahti hyväkuntoinen ruskea kääpiö. Maxtedin tutkimusryhmä havaitsi sen viilettävän nykyisin hyvin lähellä kääpiötähteä. Se on menettänyt etäisyyttä tähden sisustan kitkan takia. Toisaalta sen massa on saattanut kasvaa tähden aineella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aurinko muuttuu punaiseksi jättiläiseksi viiden miljardin vuoden kuluttua. Se peittää todennäköisesti alleen ainakin kaikki maankaltaiset planeettansa. Nyt ihmetyttää, voisiko joku niistä sittenkin säilyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla