Seepratarantula. Kuva: <span class="photographer">S.Niederegger ja S.Gorb/ Max Planck Society</span>
Seepratarantula. Kuva: S.Niederegger ja S.Gorb/ Max Planck Society

Seepratarantula käyttää seittiä pitovoiteena jalkapohjissa.

Hämähäkit ovat keksineet seitilleen monenlaisia käyttötarkoituksia. Sillä pyydystetään hyönteisiä, paketoidaan saaliit, leijutaan ilmavirtojen varassa ja laskeudutaan puusta alas.

Nyt saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat ovat havainneet seitille uuden, aiemmin tuntemattoman käyttötarkoituksen. Seepratarantula (Aphonopelma seemanni) tarttuu seitin avulla alustaan ja kykenee kiipeämään näin jopa pystysuoraa lasiseinää pitkin.

Tähän asti hämähäkkien on uskottu erittävän seittiä vain takaruumiinsa kehruurauhasista. Saksalaistutkijat kuitenkin löysivät seepratarantulan nilkoista uuden anatomisen rakenteen, joka erittää hienoa, tahmeaa silkkiä. Silkki leviää aluksi pieneksi lätäköksi hämähäkin koiven alle, mutta venyy hienoiksi rihmoiksi esimerkiksi eläimen liukuessa lasiseinällä alaspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkija Stanislav Gorbin mukaan löytö herättää kysymyksiä hämähäkinseitin alkuperästä. Ehkä hämähäkit oppivat kiipeilemään seitin varassa ensin ja laajensivat sen käyttötarkoitusta ravinnonhankintaan vasta myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löydön julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla