Minnesotan yliopistossa tehdyt laskelmat johtavat päätelmään, jonka mukaan leijonjahdissa kannattaa ampua vain yli viisivuotiaita uroksia, Nature-tiedelehdessä julkaistussa ...

Minnesotan yliopistossa tehdyt laskelmat johtavat päätelmään, jonka mukaan leijonjahdissa kannattaa ampua vain yli viisivuotiaita uroksia, Nature-tiedelehdessä julkaistussa raportissa kerrotaan. Tällä tavalla leijonakanta säilyy varmemmin kuin jos metsästäjien tähtäimessä olisi nuoria uroita.

Craig Packerin johdolla tehtyä matemaattista mallia ei vedetty hatusta, sillä sen pohjana olivat 40 vuoden aikana tehdyt havainnot Serengetin kansallispuistossa ja Ngorongoron alueella Tansaniassa.

Varttuneen uroksen listiminen perustuu hyvin yksinkertaistettuna siihen, että leijonauroksella on yleensä monta naarasta. Jos nuori uros ammutaan, sen tilalle tuleva uusi uros voi tappaa aiemman uroksen pennut saadakseen naaraat tekemään itselleen heti pentuja. Näin nuoren uroksen geenit menevät hukkaan. Jos sen sijaan ammutaan vanha uros, sen pennuista ainakin osa on jo ehtinyt kasvaa aikuisiksi, eikä geenejä menetetä.

Metsästäjän valintaa helpottaa se, että vanhojen urosten kuono on mustempi kuin nuorten. Tosin tähänkin saakka vanhat urokset ovat olleet halutumpia saaliita kuin nuoret.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla