Piirros: Nasa, Dana Berry.
Piirros: Nasa, Dana Berry.

Euroopan avaruusjärjestö Esan Integral-satelliitti ja Nasan Rossi X-ray Timing Explorer -satelliitti ovat löytäneet erityisen nopeasti pyörivän pulsarin, joka ahmii kumppanitähtensä kaasua.

Euroopan avaruusjärjestö Esan Integral-satelliitti ja Nasan Rossi X-ray Timing Explorer -satelliitti ovat löytäneet erityisen nopeasti pyörivän pulsarin, joka ahmii kumppanitähtensä kaasua. Kannibalismi näyttää selittävän pulsareiden vinhan pyörimisen.

Pulsari on lujaa pyörivä neutronitähti, joka syntyy massiivisen tähden kuollessa. Sen vauhti kuitenkin hiipuu vähitellen muutaman sadantuhannen vuoden kuluessa. Mutta jos se kuuluu kaksoistähteen - kuten yli puolet tähdistä - sen pyörähdysnopeus saattaa jopa kasvaa. Pulsarin suuri
vetovoima näet haalii kaverin kaasua, joka antaa lisäpotkua pyörimiselle.

Esan tiedote kertoo uuden löydön, pulsarin IGR J00291+5934:n tukevan tulkintaa, jonka mukaan yksittäiset, erittäin nopeasti pyörivät pulsarit saavuttavat nopeutensa syömällä kaverinsa. Samanlaisia pareja tunnetaan ennestään viisi, mutta nyt tutkijat ovat todella havainneet pyörimisen kiihtymisen. "Meillä on ensimmäistä kertaa suoria todisteita siitä, että kannibalismi saa pulsarin pyörimään entistä nopeammin", toteaa Lucien Kuiper.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Olemme saavuttamassa tilanteen, jossa voimme katsoa yksittäistä, nopeasti pyörivää pulsaria ja sanoa: tuolla kaverilla oli aikaisemmin kumppani", toteaa puolestaan Maurizio Falanga, joka johti Integralilla tehtyjä havaintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla