Luovan ihmisen äly laukkaa joustavasti ja osaa yhdistellä yllättäviä asioita toisiinsa. Sama piirre voi kuitenkin olla kytköksissä skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Luovan ihmisen äly laukkaa joustavasti ja osaa yhdistellä yllättäviä asioita toisiinsa. Sama piirre voi kuitenkin olla kytköksissä skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Otaksuma luovuuden ja mielisairauden yhteydestä saa uutta tukea Ruotsissa tehdystä tutkimuksesta.

Taidekorkeakouluissa opiskelleet päätyvät muuta väestöä herkemmin sairaalahoitoon mielenterveyden häiriön vuoksi.

Taidekorkeakoulun kasvatit sairastuvat aikuisiällä skitsofreniaan 90 prosenttia todennäköisemmin kuin valtaväestö. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön he sairastuvat 62 prosenttia ja masennukseen 39 prosenttia muita todennäköisemmin.

Ruotsalaisten ja brittiläisten tutkijoiden The British Journal of Psychiatryssa julkaisema artikkeli pohjautuu Ruotsin kansanterveystilastoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyse tuskin on siitä, että taidekorkeakoulut lietsoisivat ihmisissä mielisairautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luultavammin samat geneettiset tekijät, jotka johtavat luovuuteen, voivat johtaa myös mielenterveyden häiriöihin. Useiden tutkimusten mukaan poikkeuksellisen luovien ihmisten sukulaiset kärsivät muita enemmän skitsofreniasta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Yhteys saattaa aivotasolla selittyä sillä, että niin skitsofreenikoilla kuin heidän luovilla sisaruksillaankin aivopuoliskot eivät ole tavanomaisen lukkiintuneita omiin tehtäviinsä vaan tietovirta aivopuoliskojen välillä on joustavaa ja ryöpsähtelevää.

Parhaimmillaan joustavuus ruokkii luovuutta. Mutta jos kognitiivinen prosessi menee liian häröksi, ihminen menettää otteensa tajuntaansa ja todellisuuteen.

”Luovuuteen usein kuuluu ideoiden ja asioiden yhdisteleminen eri tavalla kuin muut tekisivät”, psykoosien tutkimukseen erikoistunut James McCabe King’s College Londonista sanoo New Scientist -lehdelle.

”Mutta harhat toimivat täysin samoin. Ihminen voi kuvitella tietyn väriset vaatteet merkiksi siitä, että henkilö on osallisena salaliitossa.”

Luovuuden ja mielisairauksien yhteyksiä on tutkittu paljon. Löydöksen yleistettävyyttä kuitenkin ovat nakertaneet verraten pienet otokset.

Uutta tulosta voi pitää sikäli luotettavana, että otoksessa on peräti neljä ja puoli miljoonaa ruotsalaista. Yhteys luovuuden ja mielisairauden välillä säilyi senkin jälkeen, kun aineistosta vakioitiin älykkyysosamäärä ja muita taustamuuttujia.

Sikäli tutkimus vetää mutkia suoraksi, että ”luovaksi” määriteltiin ihmiset, jotka ovat opiskelleet taidekorkeakouluissa.

Kaikki luovat ihmiset eivät suinkaan käytä lahjojaan pyrkimällä taidekorkeakouluihin, ja kaikki taidekorkekouluissa opiskelleet eivät välttämättä ole erityisen luovia.

Toisaalta: jotta niinkin abstraktia asiaa kuin luovuus voi tutkia tilastollisesti koko väestön tasolla, pitää tehdä karkeita yleistyksiä. Se, että taidekorkeakouluissa on keskimääräistä luovempaa väkeä, on käypä oletus.

ID10T
Seuraa 
Viestejä8188

Ei se taidekoulun käyminen liity asiaan mitenkään. Toki taiteellisesti lahjakkaat sen todennäköisemmin käyvät, mutta ei täysin lahjattomasta tule taiteilijaa taidekoulussakaan.

Hitler oli myös lahjakas taidemaalari, ja kuinkas hänelle kävikää ihan ilman taidekoulua :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla