Tajunnantilan muutoksia aiheuttavat niin sanotut taikasienet sisältävät psilosybiini-molekyylejä. Kuva: Kateryna Kon / Science Photo Library
Tajunnantilan muutoksia aiheuttavat niin sanotut taikasienet sisältävät psilosybiini-molekyylejä. Kuva: Kateryna Kon / Science Photo Library

Psilosybiinin ja terapian avulla juominen väheni jopa 83 prosenttia.

Psykedeelisiä vaikutuksia aikaansaavasta psilosybiinistä voisi olla apua alkoholin kanssa kamppaileville, kertoo uusi yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimuksessa 50 alkoholin suurkuluttajaa kävi läpi 12 istunnon psykoterapiajakson, jonka yhteydessä he nauttivat kaksi annosta tiettyjen sienilajien sisältämää psilosybiiniä. Niin sanotut taikasienet saavat aikaan tajunnantilan muutoksia ja eläväisiä näkyjä.

Puolet osallistujista lopetti jakson jälkeen juomisen kokonaan ainakin puolen vuoden seurantajakson ajaksi. Ylipäänsä koehenkilöryhmässä alkoholin riskikäyttö väheni 83 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholin ongelmakäytöllä tarkoitettiin tutkimuksessa yhdysvaltalaista määritelmää. Siinä raja menee miehillä viidessä päivittäisessä alkoholiannoksessa ja naisilla neljässä annoksessa, ja tällaisia juomispäiviä piti olla edellisen kuukauden aikana vähintään neljä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osallistujille oli diagnosoitu alkoholiriippuvuus.

Tutkimusta vetivät New Yorkin ja New Mexicon lääketieteellisten yliopistojen psykiatrit, ja sen julkaisi Jama Psychiatry -tiedelehti.

Tutkimuksessa värvättiin 95 ihmistä, joilla oli rankahko historia alkoholin kanssa. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toisille annettiin psilosybiiniä, ja toinen ryhmä toimi verrokkina. Verrokkiryhmä sai erästä antihistamiinia, jolla on lähinnä väsyttävä vaikutus.

Ainetta annettiin terapian yhteydessä yhteensä kaksi kertaa. Aine nautittiin aamulla, ja koehenkilöiden tuli pysytellä terapeutin huoneessa valvonnassa kahdeksan tuntia. He saivat kuunnella rauhoittavaa musiikkia ja vaipua omiin ajatuksiinsa sohvalla unimaski päässään.

Käytetty annos oli 25 milligrammaa psilosybiiniä eli verrattain suuri. Yksi koehenkilöistä, 69-vuotias Mary Beth Orr kuvasi jälkeenpäin tuntemuksiaan The New York Times -lehdelle:

”Se oli kuin upea show, jossa syöksyin tunnelin läpi ja jumalalliset hahmot katsoivat minua seinien raoista.”

Orr makasi silmät suljettuina sohvalla kahden terapeutin valvonnassa. Hän kertoo kokemuksen olleen vapauttava ja ajatusmaailmaa muuttava. Aineen vaikutuksen alaisena hän pystyi käsittelemään erästä ongelmallista ihmissuhdettaan.

Ennen koetta Orr joi alkoholia joka ilta. Nyt, kolme vuotta koetilanteen jälkeen, hän sanoo alkoholinkäyttönsä olevan hallinnassa.

Koe oli periaatteessa kaksoissokkoutettu, eli tutkijoiden sen paremmin kuin potilaidenkaan ei ollut tarkoitus tietää, saiko potilas vaikuttavaa ainetta vai lumelääkettä. Psilosybiinin luonteesta johtuen tämä ei kuitenkaan toteutunut, sillä sekä potilaat että terapeutit arvasivat, kumpaa oli nautittu.

Myös lumelääkkeenä toimivaa histamiinia saanut verrokkiryhmä vähensi tutkimusjakson jälkeen juomistaan. Pelkästään 12 istunnon psykoterapialla on siis voinut olla vaikutusta. Psykedeelejä saaneella ryhmällä vaikutukset olivat kuitenkin huomattavasti suuremmat.

JeeSe
Seuraa 
Viestejä2998

Alkaahan se perimmäinen syy näiden kieltämiselle pikkuhiljaa paljastua.

Alkoholiverotuotto pienenisi, jos ihmiset sienestäisivät viinan juomisen sijaan.

  • ylös 39
  • alas 1
Jere Sumell
Seuraa 
Viestejä32

Taitaa olla näin loppuvuodesta 2022 liian kaukana tulevaisuudessa, jos koskaan mahdollisia nämä psykedelia/psilosybiini -lääkitys yhdistettynä lyhyeeseen psykoterapiajaksoon vielä täällä Suomessa, että en sitä päivää tule näkemään mitä nyt olen 40-vuoden ikätietämissä, vaikka eläisinkin vielä 20-25-vuotta, voi olla että se on realistinen arvio, mitä tupakanpoltto ja alkoholi ovat kaksi suurta pahettani elämässäni. Olettaen tietenkin, että ei tapahdu mitään sellaista onnettomuutta tai luonnonkatastrofia tms, johon en itse pysty sitten vaikuttamaan.

Vasemmistoliittohan nosti asian esille, ja teki muistaakseni esityksen, että nämä psykedeliahoidot pitäisi saada Suomessakin arkipäiväisiksi.

Mitä itsellänikin ollut alkoholin suurkulutusta, ja nyt se on jotakuinkin ainakin omasta mielestäni hallinnassa, ainakin rankimmasta ajasta, niin Antabus oli ensin, se on järkyttävin, kun se toimii peloitteella "Jos otat alkoholia Antabus-kuurin aikana, kuolet", sitten seuraavan piti olla tehokkaampi, Topimax, ja se oman kokemukseni mukaan alkoholin kulutusta yllytti juomaan lisää. Sitten kolmas, jonka nimeä en muista, sekään ei tehonnut mitään. Lopulta kaikkia muita muutaman kuukauden reseptin hain apteekista loppuun ja napsisin tabut lääkärin ohjeistuksen mukaan, paitsi Antabusta taitaa olla vielä reilu satsi reseptiä hakematta, kun omaehtoisesti totesin sen olevan niin järkyttävä, ja tein valinnan, että kieltäydyin ottamasta sitä.

Sitten, erään onnettomuuden jälkeen Kaskenlinnassa aamulla herätessäni lääkäri kertoi, että määrää minulle mielellään pienen satsin Diapamia alkoholivieroitukseen, niin se on noista lääkkeistä ainut, jonka kuurin aikana en nauttinut alkoholia, eikä tehnyt pahemmin mielikään.

Sitäkään sitten lääkäri ei uusinut, kun kerroin positiivisesta vaikutuksesta alkoholin kulutuskäyttäytymiseni osalta, en sitten tiedä, mikä tuossa Diapamissa on, että ei sitä sitten määränneet mielellään enää uusiksi, vaikka sillä oli oikeasti tehoa, ja se auttoi terveyden edistämiseen. No, ei se ainut lääke ole tuo opioidipohjainen Benzodiatsepam taitaa olla se vaikuttava aine tuossa, julkisuudessa ollut useita tarinoita, ja mitä olen kuullut ihmisiltä, jotka eivät ole missään julkisuudessa, niin Suomessa lääkäreillä, kun niitäkin on, joilla on mahdollisuus olisi määrätä lääkekannabista ihmisille, joiden terveyden edistämisen kannalta sillä olisi ratkaisevaakin merkitystä, niin jotenkin tuntuu oudolta, että sekin on jonkinlainen tabu sen reseptin saaminen niille potilaille ja ihmisille, joita se todella auttaisi.

Haluan vielä lisätä tähän noiden lääkärien reseptien määräämisestä, mitä douppeja ne määrää potilaille, niin mitä ne on lääkefirmojen lobbaamia, niin sitten lopulta kun jollain lääkärillä voi olla muutamankin lääkeyhtion kanssa se sopimus, niin sitten lopulta ajaudutaan tilanteeseen, että lääkäri ei voi sitä potilaan terveyden edistämisen kannalta lääketieteellisesti parasta lääkettä määrätä, vaikka haluaisi, kun on kytkosissä niiden sopimusten kautta määräämään siitä portfoliosta niitä lääkkeitä, jotka tämän tekemät sopimukset sallivat. Jotenkin olen päätynyt siihen, että näin asia todella on. Näin ollen voitaneen todeta, että markkinatalous toimii esteenä ihmisten terveyden ylläpitämisen edistämisen osalta joiltain osin.

Jere Sumell, teknis-orientoitunut liiketalouden ja luonnontieteilijän maailmankatsomus (tietojenkäsittely, liiketalous), IKI ry:n elinikäinen jäsen

  • ylös 12
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla