Hevosenkenkä pitää ripustaa suupuoli ylöspäin, jotta onni ei valuisi hukkaan. 
Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://commons.wikimedia.org/wiki/Etusivu>Wikimedia Commons</A>.</span>
Hevosenkenkä pitää ripustaa suupuoli ylöspäin, jotta onni ei valuisi hukkaan. Kuva: Wikimedia Commons.

Darwin ei käskenyt sylkeä olan yli, kun musta kissa kävelee tien yli, mutta hänen teoriansa luonnonvalinnasta selittää, miksi ihmiset uskovat hölynpölyyn.

Yleisinhimillinen taipumus yhdistää syy ja seuraus riittämättömin perustein on ollut hyödyllistä, väittää Harvardin yliopiston evoluutiobiologi Kevin Foster ja hänen kollegansa Hanna Kokko Helsingin yliopistosta.

Esihistorialliset ihmiset saattoivat esimerkiksi yhdistää heinikon kahinan saalistajaan ja piiloutua. Useimmissa tapauksissa äänen aiheutti tuuli, mutta "jos lauma leijonia olisi tulossa, olisi piileskelystä ollut valtava hyöty", Foster sanoo.

Foster ja Kokko pyrkivät määrittämään täsmällisesti tällaisten virhearvioiden tuottaman hyödyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He mallinsivat tilanteita, joissa taikausko edistää sopeutumista. Niin kauan kuin yliluonnolliseen uskomisen kustannus jää alle tästä uskomuksesta saatavan hyödyn, luonnonvalinta suosii taikauskoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moderneina aikoina taikausko ilmenee esimerkiksi uskona vaihtoehtoisiin ja homeopaattisiin hoitoihin. "On todennäköistä, että useimmat hoidot eivät vaikuta mitenkään, mutta jotkut vaikuttavat", Foster sanoi.

"Arvelisin että modernissa elämässä yleinen taipumuksemme uskoa asioihin joille ei ole tieteellistä näyttöä on vähemmän hyödyllistä kuin aiemmin", Foster lisää.

Tutkimus julkaistiin Proceeding of the Royal Society B -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla