Yhdysvaltalaisen Sandia–laboratorion tutkijat ovat rakentaneet anturin, joka tallentaa tuulessa huojuvan rakennuksen tai auton tärisyttämän sillan muodonmuu...

Yhdysvaltalaisen Sandia–laboratorion tutkijat ovat rakentaneet anturin, joka tallentaa tuulessa huojuvan rakennuksen tai auton tärisyttämän sillan muodonmuutostiedot tutkijoille. Kent Pfeiferin johtama työryhmä suunnitteli laitteen, jonka voimanpesä on pietsosähköisellä aineella päällystetty palkki. Pietsosähköinen aine tuottaa sähkövirtaa, kun sitä venytetään tai puristetaan. Kun rakennus taipuu tuulessa, pietsosähköinen palkki vääntyy ja tuottaa sähköä niin paljon, että vääntymän suuruus tallentuu anturin muistipiiriin.

Anturi soveltuu esimerkiksi maanjäristyksen huojuttamien rakennusten ja raskaasti liikennöityjen siltojen tarkastamiseen. Koska anturi ei tarvitse pattereita, se voidaan panna rakenteiden sisään jo rakennusvaiheessa. Anturin tallentamat tulokset luetaan lähietäisyydeltä radiosignaalilla samaan tapaan kuin auton avain avaa keskuslukituksen jo metrien päästä. Jos taipumat ja vääntymät ovat pysyneet sallituissa rajoissa, kaikki on kunnossa, eikä rakenteita tarvitse vahvistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla