Helsingin yliopiston tutkijat perehtyivät pikkuruisten puoliapinoiden elämään Madagaskarilla.

Afrikan itärannikolla sijaitseva Madagaskar on kuulu erilaisista puoliapinoistaan. Näistä pienin on noin 40-grammainen hiirimaki, Microcebus rufus. Yöllä viidakon kätköissä liikkuvan hiirimakin sosiaalinen elämä on tähän asti ollut pitkälti hämärän peitossa.

Nyt Helsingin yliopiston, kahden yhdysvaltalaisen yliopiston ja madagaskarilaisen tutkimuskeskuksen tutkijat keksivät käyttää hiirimakien sosiaalisten suhteiden tutkimuksissa apuna täitä, jotka vaivaavat yksinomaan hiirimakeja.

Tutkijat seurasivat, miten Lemurpediculus verrucosus -täit siirtyivät hiirimakista toiseen. Pyydystettyjen hiirimakien korvakarvoissa majailevat täit merkittiin tietyn värisellä kynsilakalla ja eläimet vapautettiin. Uudelleen ansoihin päätyneistä hiirimakeista seurattiin, miten täit olivat siirtyneet isännästä toiseen.

Jo aiemmin oli havaittu, että täit eivät elä kovin kauan isäntänsä ulkopuolella. Niiden siirtyminen eläimestä toiseen vaatii siis läheistä kontaktia.

"Täit eivät suinkaan liikkuneet tasaisesti koko populaatiossa. Vain vajaat puolet populaatiosta osallistui tähän merkittyjen täiden vaihtoon, ja kaikki täitä luovuttaneet tai saaneet yksilöt olivat koiraita", toteaa tutkija Sarah Zohdy Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista.

Koiraiden vilkasta täidenvaihtoa selittää se, että ne käyttävät usein yhteisiä nukkumapesiä. Näin koiraat ovat pitkiäkin aikoja likellä toisiaan. Täiden vaihtuvuudessa ilmeni tosin yksilökohtaisia eroja. Tutkimuksen vanhimmalla koiraalla oli runsaasti täitä ja ilmeisen vilkkaita sosiaalisia kontakteja, sillä se keräsi täitä monelta koiraalta. Nuorin, yhtä lailla täiden vaivaama koiras taas oli luopunut vain yhdestä täistä saamatta muita tilalle. Toiset koiraat toimivat pääasiassa "täidenluovuttajina".

Lisääntymisaikaan liittyvän testosteronin määrän kasvun on aiemmissa tutkimuksissa todettu lisäävän alttiutta loistartunnoille. Tämä voisi selittää sen, miksi täit näyttivät siirtyvän vain hiirimakikoiraiden välillä. Naaraat saattavat tutkijoiden mukaan kuitenkin toimia täiden välittäjinä.

Hiirimakista toiseen siirtyneiden täiden karttaa verrattiin myös eläinten kiinniottopaikkoihin. Hiirimakien todettiin kulkeneen pitempiä matkoja ja olleen yhteyksissä muihin laajemmalla alueella kuin yleensä oli ajateltu.

Tutkimuksen julkaisi BMC Ecology.

Lue myös Tiede-lehden 11/2009 artikkeli Madagaskar lumoaa tiedeturistin.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta.

Nykyihminen Homo sapiens kehittyi Afrikassa, mistä noin 60 000 vuotta sitten levittäytyi Aasian ja Euroopan puolelle joukko, josta kaikki nykyiset ei-afrikkalaiset polveutuivat.

Näin ihmislajin tarinaa on kerrottu koulukirjoissa ja tiedeuutisissa vuosien ajan. Nyt siihen on aika tehdä päivitys, toteavat alan asiantuntijat Science-lehdessä .

Arvostetun Max Planck -instituutin ja Hawaijin yliopiston tutkijat kokosivat analyysissaan yhteen joukon löytöjä, jotka on tehty Aasiassa aivan viime vuosina. Niistä saadut tutkimustulokset eivät sovi yhteen vanhan kertomuksen kanssa.

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Kiinasta on löydetty nykyihmisen jäänteitä, jotka on ajoitettu 70 000–120 000 vuotta vanhoiksi.

Löydöt Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta viittaavat siihen, että nykyihminen ehti häärätä sielläkin jo ennen kuin lajimme vanhan teorian mukaan oli edes astunut jalallaan Afrikan ulkopuolelle.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta, siis kaksi kertaa pidempi aika kuin mitä ennen otaksuttiin.

Heidän jälkeensä muuttajia on ollut useita, kunnes suurin Afrikasta muutto nähtiin 60 000 vuotta sitten.

Jokin vanhassa tarinassa sentään pitää kutinsa: kaikki kansat Afrikan ulkopuolella polveutuvat tuosta viimeksi mainitusta joukkiosta. Syystä tai toisesta aiemmin lähteneiden ihmisten suvut ovat sammuneet.

”Varhemmin kuin 60 000 vuotta sitten Afrikasta levittäytyneet ihmiset olivat todennäköisesti pieniä metsästäjä-kerääjien ryhmiä. Ainakin jotkin näistä varhaisista levittäytyjistä jättivät vähäisiä geneettisiä jälkiä nykyisiin ihmispopulaatioihin”, selittää tutkimustiedotteessa professori Michael Petraglia Ihmisen historian Max Planck -instituutista.

Analyysissaan tutkijat liittävät tarinaan myös viimeaikaisissa geenitutkimuksissa saadut tiedot siitä, että nykyihminen pariutui sukulaislajiensa kanssa Afrikasta lähdettyään.

Nykyihmisiltä on tunnistettu niin neandertalien kuin denisovanihmisten geenejä sekä näiden lisäksi vielä tunnistamattoman ihmislajin perimää.

Tutkijoiden mukaan risteytyminen tapahtui Aasiassa, missä lajeillamme oli mahdollisuus kohdata oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Alaisiaan kuunteleva ja vaatimattomasti käyttäytyvä pomo parantaa alaisten luovuutta, osoitti kiinalaisyrityksissä tehty tutkimus.

Esimiehen kannattaa rohkeasti myöntää omat virheensä ja olla vaatimaton suhteessa alaisiinsa, osoittaa uusi yhdysvaltalais-kiinalainen tutkimus.

Ohion osavaltionyliopiston liiketalouden apulaisprofessori Jasmine Hun johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin johtajan käytöksen vaikutusta alaisten luovuuteen kiinalaisissa it-alan yrityksissä ja nii.

Esimiehen kuunteleva ja vaatimaton käytös lisäsi tiimin luovuutta tilanteissa, joissa valtaetäisyys on pieni eli johtaja osallistuu läheisesti alaisten työhön ilman, että välissä on suurta hierarkiakuilua.

”Tällaiset johtajat helpottivat tiedon jakamista tiimin jäsenten välillä, mikä taas johti uudenlaisten ratkaisujen rohkeampaan etsimiseen”, tutkija Hu sanoo Ohion yliopiston tiedotteessa.

Kun valtaetäisyys on suuri eli johtajat ovat hyvin erillään työntekijöistä, esimiesten nöyrä käytös saatetaan nähdä jopa heikkouden merkkinä. Tässä tapauksessa nöyrä käytös alaisia kohtaan saattoi horjuttaa tiimin vakauden tunnetta. Tiimi on kenties tottunut siihen, että esimies on hallitseva ja linjaa asiat jämäkästi.

Tutkimuksessa työntekijät saivat itse arvioida johtajansa nöyryyttä tai vaatimattomuutta kuusiportaisella asteikolla. Heiltä kysyttiin muun muassa, kuinka avoin pomo heidän mielestään on palautteelle.

Valtaetäisyyttä taas mitattiin muun muassa kysymällä työntekijöiltä, uskaltavatko he ottaa esimiehen kanssa puheeksi sen, että esimerkiksi tiimin suoritus ei vastaa tavoitteissa määriteltyä. Jos tällainen vuorovaikutus on vaikeaa, tutkijat määrittelivät valtaetäisyyden suuremmaksi.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Psychology.

Kysely

Onko sinulla hyvä esimies?