Itäisen Välimeren auringonlasku on keltaisempi Saharasta levinneen pölypilven aikana kuin pilven hälvettyä. Värinmuutos näkyy kreikkalaisen taiteilijan kesäkuussa 2010 maalaamissa akvarelleissa ja samaan aikaan otetuissa valokuvissa. Maalaukset Panayiotis Tetsis, valokuvat Christos Zerefos
Itäisen Välimeren auringonlasku on keltaisempi Saharasta levinneen pölypilven aikana kuin pilven hälvettyä. Värinmuutos näkyy kreikkalaisen taiteilijan kesäkuussa 2010 maalaamissa akvarelleissa ja samaan aikaan otetuissa valokuvissa. Maalaukset Panayiotis Tetsis, valokuvat Christos Zerefos

Maisemamaalausten auringonlaskun väri kelpaa hiukkasmittariksi 1500-luvulta asti.

Vuosisadasta ja taidesuuntauksesta riippumatta maisemamaalausten taivaiden puna-vihersuhde osoittaa, miten paljon ilmakehässä on ollut valoa taittavia hiukkasia, kuten tulivuorten päästöjä tai ihmisten saasteita. Maalausten analysointi kelpaa siis yhdeksi keinoksi ilmakehän historian tutkimiseen. Kreikkalaisten ja saksalaisten tutkijoiden tuloksen julkaisi Atmospheric Chemistry and Physics.

Ilmakehäfysiikan professori Christos Zerefos Ateenan akatemiasta kollegoineen julkaisi samasta aiheesta alustavan tutkimuksen jo vuonna 2007 (pdf). Silloin analysoitavina oli auringonlaskuja maalausten valokuvista, joita tutkijat kokosivat netistä ja jotka olivat resoluutioltaan pieniä.

Nyt tutkimus toistettiin korkearesoluutiokuvilla ja muillakin kuin auringonlaskun aikaisilla taivaan kuvilla. Lisäksi teetettiin maalauskoe arvostetulla kreikkalaisella maisemamaalarilla.

Kaikkien näiden tutkimusten mukaan 1500-luvun alusta nykyaikaan saakka taiteilijoiden taivaiden puna-vihersuhde vastaa ilmastotiedoista arvioituja ilmakehän oloja. Edes taulusta otetun valokuvan resoluutio ei vaikuta asiaan merkittävästi.

Erityisen selvästi maalauksissa erottuvat suuret tulivuorenpurkaukset. Sellaisen jälkeen ilmakehän valonläpäisevyys muuttuu maailmanlaajuisesti jopa kolmeksi vuodeksi, mikä näkyy muun muassa auringonlaskujen punertumisena. Taulujen taivaiden puna-vihersuhteet vastasivat hyvin kunkin purkauksen arvioitua ilmakehävaikutusta.

Lisäksi maisemamaalausten taivaan väristä näkyy teollistumisen aiheuttamien saasteiden vaikutus. Niiden vuoksi taivaan puna-vihersuhde on nykyisin erilainen kuin 1800-luvun puolivälissä.

Tulostensa täydennykseksi tutkijat pyysivät maisemamaalari ja koloristi Panayiotis Tetsistä maalaamaan kotisaarensa Hydran taivaita tutkijoiden valitsemana ajanjaksona. Hydra sijaitsee Egeanmeressä noin 80 kilometriä Ateenasta etelään, ja tutkijat valitsivat tuuliolot, joina Ateenasta ei kulkeutunut saasteita mutta Afrikasta ajautui pölyä.

Tetsisin maalaamien pölyttömien ja pölyisten auringonlaskujen puna-vihersuhteet vastasivat ilman läpäisevyyttä, jota tutkijat mittasivat instrumenteillaan. Tämänkin mukaan taiteilijan silmä voi arvioida taivaan värin niin luotettavasti, että se kelpaa ilmatieteellisiin päätelmiin.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Liittynyt16.3.2005

Taiteilijat maalasivat ilman likaisuuden oikein

Hyvä kysymys. Ainakin tutkijat itse vaikuttavat olevan sitä mieltä, ettei se ole ongelma. He perustelevat asiaa sillä, että vertailtavana oli varsinaisten värisävyjen sijasta kunkin maalauksen puna-vihersuhde. Ja että myös vertailtujen maalausten suuri määrä lieventää värien erilaisten taulukohtaisten vaihtelujen vaikutusta tuloksiin. Julkaisussaan sivuilla 2989-2990 he kirjoittavat näin: "When trying to estimate a number that would describe the true colour at given solar zenith angle during a...
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.