Säännöt on kiekkoilijan turva.
Säännöt on kiekkoilijan turva.

Sääntömuutokset tepsivät paremmin kuin reilun pelin kampanjat.

Väkivaltaista taklaamista rajoittavat säännöt kitkisivät nuorten jääkiekkoilijoiden loukkaantumisia, kuten vakavia aivo- ja selkäydinvammoja, tuore kanadalainen katsaustutkimus osoittaa.

"Sääntömuutokseen perustuvilla toimenpiteillä saadaan todennäköisimmin jääkiekoista turvallisempaa nuorille", Toronton yliopiston tutkijat kirjoittavat Kanadan lääketieteen seuran lehdessä CMAJ:ssä.

Aivo- ja selkäydinvauriot ovat lisääntyneet 15 viime vuoden aikana, ja syynä ovat usein aggressiiviset taklaukset. Yli 9-vuotiaiden pelaajien vammoista aivovaurioita on 15 prosenttia. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että tahallisen väkivaltaiset otteet olivat vamman pääsyy joka kolmannessa loukkaantumiseen johtaneessa ottelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsaustutkimuksessa tarkasteltiin 18 aiempaa tutkimusta, jotka käsittelivät toimenpiteitä kaukalossa syntyvien vammojen vähentämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taklaussääntöjen kiristämien tehosi eniten: rangaistusten määrä väheni keskimäärin 1,2–5.9:llä per ottelu ja loukkaantumiset vähenivät 3–12-kertaisesti. Reilun pelin kampanjat kaltaiset toimenpiteet vähensivät rangaistuksia mutta tutkimukset eivät antaneet selvää vastausta siitä, vähentävätkö ne vammoja.

Tutkijoiden mukaan sääntömuutokset muuttavat pelikulttuuria ja määrittelevät selkeästi sallitun kaukalokäyttäytymisen rajat yhtä aikaa kaikille asianosaisille: pelaajille, valmentajille, vanhemmille ja toimitsijoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla